2014 yılına kadar Denizli`nin 197 orman köyünde toplam bin 200 dekar alana, yaklaşık 500 bin lira harcanarak 200 bin meyve fidanı dikilecek. Muhtarlıklarla Orman Bölge Müdürlüğü arasında imzalanacak protokol çerçevesinde meyveler, cüzi bir kira karşılığında köy sakinlerine devredilecek.
Ağaçların bakımından ve meyvelerin toplanmasından sorumlu olacak köy halkına meyvelerin satışından elde edilecek gelir, muhtar tarafından eşit olarak dağıtılacak.
Köylülere ekonomik olarak yeni bir kaynak daha sağlayacaklarını belirten Denizli Orman Bölge Müdürü Mümtaz Kanat, bu projeyle köylülerin ormanla barışacağını, ormanlardan düzensiz faydalanmanın da önüne geçileceğini söyledi.
2011-2012 fidan dikim mevsiminde ekipler ve muhtarlardan gelen taleplere göre belirlenen 40 orman köyünde projeyi başlatacaklarını belirten Kanat, "Kendi fidanlıklarımızda yetiştirdiğimiz badem, ceviz, ahlat, incir, menengiç, hünnap, yabani erik, geyik elması, kestane, ıhlamur, mahlep, iğde, dut ve fıstık çamlarını ormanlarımızın içine dikeceğiz. Fidan diktiğimiz orman köyünün muhtarıyla protokol imzalayacağız. Fidanların bakımı ve koruması köy halkına ait olacak. Yetişen meyveler, cüzi bir kira karşılığında muhtar başkanlığında toplanarak satılacak. Elde edilecek gelir de köy halkına dağıtılacak." dedi.
Fidanların 5 ile 10 yıl içinde meyve vermeye başlayacağını vurgulayan mümtaz Kanat, köylülere dikim ücreti de ödeyeceklerini söyledi.
Denizli Orman Bölge Müdürü, "Diktiğimiz meyve fidanları büyüdüğünde, orman yangınlarına karşı kalkan görevi de yapacak. Meyve ağaçlarının reçinesi olmadığı için yanması kolay olmaz. Yazın geniş yapraklarıyla yangının yayılmasında kalkan görevi üstlenir, kışın da yaprağını dökeceği için ormana faydası olur." şeklinde konuştu.