Ülkeden ülkeye değişen pazar koşullarına rağmen, bu konuda evrensel olarak genel kabul görmüş değerler ve koşullar geçerlidir. Burada özellikle turizm sektörünü, ülkemize turist gönderen ülkelerin tur operatörlerini, seyahat acentalarını. ulaşım şirketlerini, kısaca seyahat ticareti kuruluşlarını ve tüketiciyi, dolayısıyla talebi ilgilendiren, doğrudan veya dolaylı etkileyen "zamanlama" konusuna değinmek istiyorum.
Özel olarak organize edilen tatilve seyahatler biryana bırakılırsa, tur operatörleri ve seyahat acentalarının piyasaya sunduğu ürünlerin ağırlığını oluşturan paket tur ve tatil programları rezervasyon, seyahat veya tatil tarihlerinden çok önce hazırlanır. Bu konudaki anlaşmalar, sözleşmeler önceden yapılır; ön ödemeler alınır; hazırlanan ürünler veya programlar, fiyatları da ilan edilerek satışa arz edilir.
Tur operatörleri ve seyahat acentaları, tur ve tatil paketlerinin, kısaca turizm ürünlerinin fiyatlarını anlaşma veya sözleşmelere göre belirlenen maliyet unsurları ve hazırlık sürecindeki cari vergi, harç gibi unsurları baz alarak saptar. Bu ürünler piyasaya sunulduktan sonra, maliyet unsurlarını yükselten her değişiklik veya uygulama, turizm sektörü şirketleri ve/veya tüketiciler açısından önemli sorunların doğmasına neden olmaktadır.
Örneğin; tur maliyetini etkileyen vergi oranlarındaki herhangi bir değişiklik ya tüketiciye yansıtılır ve bu durumda tüketici ve talep açısından sorun yaşanır ya da, ortaya çıkan farkın, organizasyonu gerçekleştiren konaklama işletmeleri, tur operatörleri, seyahat acentaları veya örneğin ulaşım şirketleri tarafından üstlenilmesi zorunluluğu ortaya çıkar.
Böyle bir durum, her iki halde de şu veya bu şekilde sektör, pazar ülkelerin seyahat ticareti kuruluşları veya tüketici ve talep açısından ciddi sorun demektir.
Bu itibarla, seyahat ve tatil maliyetini artıran her tür vergi, harç gibi unsurlarla ilgili olarak yapılacak düzenlemelerde, turizm sektörü açısından olumsuz etkilere yol açılmasının önlenmesi veya bu gibi olumsuz etkilerin asgari düzeyde tutulabilmesi için, sektörün görüşlerinin önceden alınarak değerlendirilmesi, "zamanlamaya" özellikle dikkat edilerek, ilgili tüm kurum ve kuruluşlar arasında etkin bir koordinasyon sağlanması, turizm açısından son derece büyük önem taşıyan konulardan biridir.
Kaynak : Akademi Beykoz