Bu akıcı su bölgelerinin, yer altında bulunması muhtemel canlılar için yaşam alanları olabileceği düşünülüyor.
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile Teksas Üniversitesi`nin, Galileo uzay aracından gelen veriler ışığında yaptıkları araştırmaya göre, buzlu yüzeyin altında yeni keşfedilen alanda, ABD`nin kuzeydoğusundaki 5 gölden oluşan "Büyük Göller" deki kadar su yer alıyor.
Bilim insanları, Europa`nın donmuş kabuğu ve altında var olduğu düşünülen okyanus arasında önemli bir etkileşim gerçekleştiğini gösteren son verilerin, bu okyanusta da yaşam olabileceğine dair deliller sunduğunu ifade ediyor. Dünya`daki okyanusların 10.91 kilometrelik en derin noktası Mariana Çukuru`nda dahi canlı türlerine rastlandığını hatırlatan araştırmacılar, Europa`da da benzer bir habitat gelişmiş olabileceğine dikkat çekiyor.
Teksas Üniversitesi Jeofizik Enstitüsü`nden Britney Schmidt, "Elde ettiğimiz son bilgiler gösterdi ki, Europa`nın onlarca kilometre kalınlığındaki buz kabuğu karışım ve hareket halinde. Kabuğun içinde dev göller oluşabiliyor. Bu da, Europa`yı ve içindeki okyanusu daha fazla yaşama elverişli yapabilir" dedi.
Jüpiter ve uydularını araştırmak için 1989`da uzaya fırlatılan Galileo uzay aracı, geçtiğimiz 22 yıl içerisinde pek çok bilimsel keşfin yapılmasını sağladı. Bilim insanları, Galileo`dan gelen datalara dayanarak, Europa`nın içinde Dünya`daki bütün okyanuslardan daha fazla su içeren bir tuzlu su okyanusu olduğuna inanıyor.
Araştırma sonuçları, bilim dergisi Nature`da yayınlandı.