Uluslararası danışmanlık şirketi Ernst&Young, Türkiye`de birleşme ve satın alma işlemlerinin 2011′de 264 işlemle rekor kırdığını açıkladı. Şirketin hazırladığı 2011 raporuna göre, geçen yıl işlem hacmi beklentilerin altında gerçekleşerek yaklaşık 14 milyar dolar civarında kalırken, küçük ve orta boy işletmelerin yer aldığı işlemlerde ise artış görüldü. Araştırma sonucu, KOBİ`lere olan ilginin 2012 yılında da devam edeceğini ortaya koyuyor.
Bu yıl planlanan özelleştirmelerin gerçekleşmesi ve küçük ve orta ölçekli özel sektör işlemlerinde beklenen artışla birlikte yaklaşık 20 milyar dolarlık işlem hacmi öngörülüyor. Ernst&Young Kurumsal Finansman Bölümü`nün, her yıl hazırladığı ve bu yıl 10.sunu yayınladığı Birleşme ve Satın Alma İşlemleri 2011 Raporu, düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.
Raporu değerlendiren Ernst&Young Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler, 2011′in önemli gelişmelerinden birinin de Türk şirketlerinin dışarıda yaptığı yatırım hareketleri olduğunu söyledi. Şimdiye kadar yabancı sermayenin Türkiye`den satın almak için kendilerine başvurduğunu belirten Cantekinler, artık bu rüzgârın tersine esmeye başladığı yorumunu yaptı. Buna göre geçtiğimiz yıl krizde olan Avrupa ülkelerinde satın alma için gönüllü Türk şirketi arayanların sayısında ciddi oranda artış görüldü.
Yunanistan`a ilginin yoğun olduğunu kaydeden Cantekinler, "Bulgaristan ve Romanya`da 18-20 milyon dolar seviyesinde alım işlemleri oldu. Koç gibi büyük şirketler her zaman dışarıda şirket alımları oluyordu ama bu durum artık daha küçük ölçekli diğer şirketler için de geçerli." şeklinde konuştu. 2011 yılında, Türkiye, birleşme ve satın alma işlem sayısı ile rekor kırarken, raporda tüm dünyada işlem sayısında bir daralma yaşandığı da dikkate alındığında Türkiye`nin farkının daha net anlaşıldığının altı çiziliyor.
Değeri açıklanan 115 adet işlemin toplam hacmi 11,5 milyar dolar olarak belirtilen raporda, milyar dolar seviyesinde sadece 2 işlemin gerçekleştiğine ve 100 milyon dolar üzerinde yalnızca 21 işlemin bulunduğuna işaret ediliyor. 2010 ve 2009 yıllarında toplam işlem hacminin yaklaşık olarak yüzde 40′ını gerçekleştiren yabancı yatırımcılar, 2011 yılında toplam işlem hacminin yüzde 56′sını gerçekleştirerek son 2 yıldır yerli yatırımcı ağırlıklı olarak devam eden trendi değiştirdi. Türk yatırımcılar 2011 yılında hem işlem adedi hem de işlem hacmi olarak 2010 yılının gerisinde kaldı.
2010 yılında 16,5 milyar dolar tutarında işleme imza atan yerli yatırımcı, 2011 yılında bu tutarın yaklaşık üçte bir performansı ile 5,1 milyar dolarlık işlem gerçekleştirdi.