İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, Cezayir`de hükümetin 250 milyar dolarlık proje tanımladığını belirterek, "Türkler olarak buradan ciddi pay alabiliriz" dedi.
Yalçıntaş, Cezayir`de düzenlenen 1. Türk Ürünleri Sergisi`nde gazetecilerin sorularını yanıtlarken, firmaların Cezayir`e girebilmesi için en verimli yolun fuara katılması olduğunu dile getirdi.
Yalçıntaş, Arap baharının ülkeye sıçramaması için hükümetin çok ciddi altyapı projeleri bulunduğunu belirterek, "250 milyar dolarlık proje tanımlamış hükümet. Türkler olarak buradan ciddi bir pay alabiliriz" diye konuştu.
2006 yılında iki ülke arasında ortaklık ve dostluk anlaşması imzalandığını hatırlatan Yalçıntaş, "Bu imzanın içinde serbest ticaret anlaşmasının imzalanacağından bahsediliyor. Cezayir, ‘biz böyle bir şey yaparsak açık veririz korkusu` yaşıyor. ‘Anlaşmayla, Türk malları bizim pazarımızı istila eder` diyor. AB de istemiyor çünkü imzalandığında AB`nin sattığı her şeyi biz de satacağız" dedi.
Yalçıntaş, "kültür-sanat ihracatı" na değinirken, şunları söyledi:
"Dizi ve film endüstrisi üzerinde çalışıyoruz. Bunun etkisi en az birincisi kadar önemli. Özellikle Ortadoğu ve Afrika`da dizilerinin etkisi inanılmaz. Türkiye`nin imajı açısından güzel bir şey. Dizilerle kültür ihracı yaparak ekonomik dönüşüm sağlayacağız. Geçen sene 100 milyon dolar film maliyeti sattık, telif bundan çok daha düşük. Bu zamanla artacak daha yolun başındayız."
Formula 1′in Türkiye`de tekrar yapılıp yapılmayacağına ilişkin bir soruya da Yalçıntaş, "Bu konuda pazarlık yapılır, olursa olur, olmazsa olmaz. Formula Türkiye`de seyirci bulamadı. Belki birkaç sene daha geçmesi gerekiyordu. Biletlerin üniversal değeri var, o yüzden fiyatlar pahalıydı. Formula sahasıyla ilgili önümüzdeki günlerde bir gelişme olacak" diye cevap verdi.