Arap Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ahmed Yusuf Abdulmalek, eğer önleri açılırsa özellikle Körfez ülkelerinden ve Katar`dan Türkiye`de bankacılık yapmak isteyen birçok üyesi olduğunu ifade ediyor.
Başta Katar olmak üzere birçok Körfez ülkesi, Türkiye`de bankacılık sektörüyle yakından ilgileniyor. Arap Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ahmed Yusuf Abdulmalek, Emirates International Bank, Katar International Bank gibi bankaların Türkiye piyasasına girmek için fırsat kolladığını kişisel diyaloğundan bildiğini dile getirdi. Arap bankalarının Türk bankacılık sistemine etkisinin olacağına inandığını söyleyen Abdulmalek bunun Türkiye`nin yararı olacağına dikkat çekti. Abdulmalek, Türk bankalarının hisselerinin değerinin şu andaki durumunun da Arap bankaları açısından piyasayı cazip hale getirdiğine dikkat çekti.
Abdulmalek, "Dolayısıyla bundan sonra Arap bankalarının Türk bankacılık sistemindeki bankalara ilgisi artacak. Körfez ülkelerinden, Katar`dan büyük gruplar ilgileniyor. Eğer önleri açılırsa burada sıfırdan bankacılık yapmak isteyen Arap bankaları da var. Kişisel konuşmalarımızdan biliyorum ki Türkiye piyasasına gelmekle ilgili Emirates International Bank, Katar International Bank gibi bankalar ilgileniyorlar. Türkiye`de bankacılıkta sadece ortaklık veya satın almak şeklinde değil, sıfırdan da gelmek isteyenlerin olduğunu biliyorum, duyuyorum." şeklinde konuştu.
Türkiye`de geçtiğimiz ay mevduat bankacılığı için izin alan Bank Audi`nin de Lübnan`ın "en sağlam" bankacılık gruplarından biri olduğunu vurgulayan Abdulmalek, "Eğer Türkiye yabancı bankaların burada şube açmalarına izin verirse Dubai Islamic Bank gibi bankalar Türkiye`de katılım bankacılığı alanında şube açmak ve bankacılık yapmak isterler." dedi. Arap Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ahmed Yusuf Abdulmalek, katılım bankalarının krizin bundan sonraki sürecinde daha fazla öne çıkacaklarını ifade ederek, "Biz gerçek ekonominin parçası olarak davranmayı seçiyoruz. Ben, konvansiyonel bankaların da bu yönüyle kendilerini yeniden gözden geçirmeleri gerektiğini düşünüyorum." diye konuştu. Diğer taraftan ekim ayı sonunda, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu`nun (BDDK) 300 milyon dolar sermayeli, mevduat bankası kurulmasına izin verdiği Bank Audi, Türkiye`de 14 yıl aradan sonra mevduat toplamak için sıfırdan izin alan ilk banka olmuştu.
Lübnan`ın en büyük bankacılık gruplarından biri olan Bank Audi`ye mevduat izni verilmesinin, bankacılık sisteminden kaynaklanan ve büyük faturaların ödendiği 2001 krizinden sonra Türkiye`de sıfırdan bankacılık izni verilen ilk lisans olmasının yanı sıra, son yılların en çok konuşulan konularından olan Körfez sermayesinin Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere gideceğinin de en somut örneklerinden birini oluşturuyor.