Bugüne kadar Aytaç, Şen Piliç, Bey Piliç, Altınmarka, Matlı Yem ve Bozok dahil altı firma TSE sertifikasını alırken, 30 firmanın belgelendirme işlemleri sürüyor. TSE Deney ve Kalibrasyon Merkezi Başkanı ve Marmara Bölge Koordinatörü Mehmet Hüsrev, geçen temmuz ayından itibaren helal gıda sertifikası vermeye başladıklarını söyledi. Bu kapsamda, helal gıdanın standartlarını hazırladıklarını belirten Hüsrev, "Kılavuz, helal gıda standartları ve helal gıda belgelendirme faaliyetlerini gösteren katalogdan oluşan üç adet standardımız var. Ambalajından tutun, tüm hammaddelerin analizlerini içeriyor. Buradaki parametreler hijyen ve sağlık yönüyle birlikte İslam dininin değerleriyle örtüşen parametreleri hassas bir şekilde analiz etmeye dayalı." diyor.
Belgelendirme süreciyle ilgili bilgi veren Hüsrev`e göre, TSE`nin web sayfasında (www.tse.org.tr.) helal belgelendirme ile ilgili yayınlanmış dokümanların başvuru sahibi firma tarafından doldurulması ile başlıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı ve TSE`den konunun uzmanlarından görevlendirilen en az iki kişiden oluşan "İnceleme Heyeti" tarafından üretim yerinde ilgili standarda göre gerçekleştirilen inceleme neticesinde, belgelendirme çalışmasının ilk aşaması tamamlanıyor. Gerek numune analiz raporları gerekse inceleme heyeti tarafından hazırlanan raporlar Diyanet İşleri Başkanlığı`ndan bir üyenin de bulunduğu 5 kişiden oluşan Helal Gıda Belgelendirme Komisyonu`na öneri niteliğinde sunuluyor. Nihai belgelendirme kararı ise bu komisyon tarafından veriliyor. Komisyon çalışmalarında oybirliğinin esas alındığına dikkat çeken Mehmet Hüsrev, "Diyanet İşleri Başkanlığı üyesinin çalışmalara katılmaması durumunda hiçbir karar alınamıyor." dedi. Hüsrev, TSE`nin lokanta ve büfelere de helal gıda sertifikası vermek için çalışma yaptığını kaydetti.
Hüsrev`in verdiği bilgiye göre, helal gıda üretimi yapan kuruluşlar, şu ürün grupları kapsamında başvuruda bulunabiliyor: Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, yumurta ve yumurta ürünleri, tahıl ve tahıl ürünleri, bitkisel, hayvansal kökenli sıvı ve katı yağlar, meyve, sebze ve mamulleri, şeker ve şekerleme mamulleri, alkolsüz içecekler, bal ve yan ürünleri, gıda katkı maddeleri, enzimler, su, balık ve balık ürünleri. Helal gıda sertifikası, bir yıl geçerlilik süresi taşıyor. Sertifika alan kuruluşta yapılan kontrollerde sözleşme hükümlerine aykırılık tespit edilirse hiçbir uyarı yapılmaksızın sertifika iptal ediliyor.