İstanbul`un en önemli toplu taşıma araçlarından biri olan metrobüsün yeni ihaleleri için Sabancı Holding`in ardından Koç Grubu da yeşil ışık yaktı.
İki ay sonra Söğütlüçeşme`den Beylikdüzü`ne kadar uzanacak olan metrobüs hattında günlük 850 bin kişi seyahat ediyor. Sürekli artan yoğunluk, 300 olan metrobüs sayısının artırılmasını gerektiriyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, önümüzdeki dönemde hatlardaki metrobüs sayısını artırma kararı aldıklarını açıkladı.
Topbaş`ın açıklamalarına göre önümüzdeki iki yıl içinde 250 adet yeni metrobüs alınacak. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı`nın bu konuda Topbaş`ı ziyaretinin ardından Koç Grubu da Otokar üzerinden bu konuya ilgi duyduklarını dile getirdi. Böylece tartışmalara neden olan ilk metrobüs alımlarında üretime hazır olmayan yerli üreticiler için de yeni bir kapı aralanmış oldu. Kamu İhale Kanunu`nda yerlilere öncelik tanınması da bu alanda yerli üreticilerin ilgisini artırıyor.
Savunma sanayii için zırhlı araçlar, otobüs, minibüs üreten Otokar`ın Genel Müdürü Serdar Görgüç, metrobüs üretmenin çok zor olmayacağını belirterek, "Fabrikamızda yeni bant açmamıza gerek yok. Mevcut belediye otobüsünün üretildiği bant yeterli olur. Zaten genişlik aynı, sadece uzunluk farklı. O da körüklü. Önemli olan Ar-Ge. Metrobüste tüm görev mühendislere düşüyor. Minimum 2 yıllık bir süreçte metrobüs geliştirilebilir. Metrobüs sadece iç pazara değil, ihracat için de düşünülebilir. Dünyada bazı ülkelerde böyle özel şeritli yollarda giden metrobüs sistemi bulunuyor." dedi.
Otobüsün Otokar`ın ana iş kolu olduğuna dikkat çeken Serdar Görgüç, "Böyle bir ihaleden ve işten uzak durmayız. Otokar olarak mutlaka ihaleye gireriz. Ancak ihale şartlarını, ne istendiğini şu an bilmiyoruz. Tahminim, önümüzdeki dönemde İBB metrobüs üretebilecek şirketleri toplayıp bilgi aktaracaktır." diye konuştu. İstanbul`da metrobüs olarak Mercedes Capacity, Citero ile Phileas`lar kullanılıyor. Tanesi 1,2 milyon Euro`ya mal olan Phileas`lar, rampa çıkamadığı ve sık sık arızalandığı için büyük eleştirilere neden olmuştu.
Öte yandan BMC, İETT`nin açtığı 279 adetlik dizel yakıtlı 12 metrelik şehiriçi otobüs ihalesini kazandı. BMC CEO`su (üst yönetici) Mehmet Demirpençe, 279 Procity otobüsün 14 aylık süre içerisinde Türkiye`de üretilerek partiler halinde İETT`ye teslim edileceğini, ihale tutarının yaklaşık 160 milyon lira olduğunu kaydetti. İhale kapsamında, araçların 5 yıl süre ile satış sonrası hizmeti de BMC tarafından verilecek.