Erdoğan: İhracat kriz öncesini aştı

    Erdoğan,``İhracatta da kriz öncesi rakamları aştığımız gibi Cumhuriyet tarihimizin yeni rekorunu elde ettik`` dedi.
    Haber Yayın Tarihi : 3.01.2012

    - Genel Başkan ve Başbakan Erdoğan:

    - ``Göreve geldiğimizde 450 bin öğrenciyken şimdi 1 milyon 173 bin öğrenciye, kredi veya burs veriyoruz. Bu da yüzde 160`lık artış demektir``

    - ``2002`ye göre kredi ve burs miktarlarında artış oranı yüzde 478``

    - ``Maaşlarda kesintiyi, maaşları dondurmayı aklımızın ucundan bile geçirmiyor, tam tersine çalışanlarımızı enflasyona ezdirmiyor, enflasyon üzerinde ücretlere
    artış sağlıyoruz``

    TBMM (A.A) - 03.01.2012 - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, göreve geldiklerinde 450 bin öğrenciye kredi veya burs verirken, bu rakamın şimdi 1 milyon 173 bine ulaştığını, bunun da yüzde 160`lık artış anlamına geldiğini söyledi.

    Erdoğan, partisinin TBMM grubunda 2011 yılını değerlendirdi, 2012`ye ilişkin temennilerini iletti. Erdoğan, ``2012 yılının ülkemiz, milletimiz ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını temenni ederken, sağlık, afiyet, bereket içinde huzur ve barış getirmesini Cenab-ı Allah`tan niyaz ediyorum`` dedi.

    Yaşadığı rahatsızlık nedeniyle geçmiş olsun temennilerinde bulunan, dualarını eksik etmeyen AK Parti Grubu, bakan, milletvekilleri, teşkilatın her kademedeki mensuplarına şükranlarını ileten Erdoğan, ``Sayın Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, muhalefet partilerinin genel başkanlarına, tüm milletvekillerimize, sivil toplum örgütlerine, medyaya, tek tek adını anamadığım dost ve kardeşlerime ilettikleri mesajlardan dolayı teşekkür ediyorum. Aziz milletimize, 7 coğrafi bölgeden 81 ilden, samimi temennilerini ulaştıran vatandaşlarıma, komşu ülkelerden, dost ve kardeş ülkelerden mesajlarını olduğu kadar, dualarını da ileten sevenlerimize gönülden, yürekten şükranlarımı sunuyorum`` diye konuştu.

    ``Hem dünyaya hem Türkiye`ye ispat ettik``

    Erdoğan, Türkiye`nin 12 Haziranda bir kez daha sandık yoluyla seçimini yaptığını, AK Parti`nin Türkiye genelinde oyların yüzde 50`sini alarak, üçüncü kez milletin verdiği hükümet görevini devraldığını anımsattı.

    Hiçbir kesintiye, yavaşlamaya, seçimin, seçim sürecinin dengeleri bozmasına izin vermeden, derhal kabineyi oluşturduklarını anlatan Erdoğan, millete hizmet görevlerini, daha büyük heyecan ve şevkle yürütmeye başladıklarını söyledi.

    Erdoğan, Türkiye`de, kendilerinden önceki dönemlerde seçim yıllarının, hep kayıp yıllar olduğunu ifade ederek, seçimin, ekonomik, siyasi, diplomatik hiçbir belirsizliğe yol açmasına izin vermediklerini belirtti. Erdoğan, istikrarı zedelemeden, güven ortamını sarsmadan, para ve maliye politikalarını bozmadan büyük titizlik içinde seçimleri gerçekleştirdiklerini anlattı. Erdoğan, Türkiye`de demokrasinin standartlarının çıtasının ne kadar değiştiğini, hem Türkiye hem dünyaya ispat ettiklerini vurguladı.

    Şu anda Avrupa`da hükümetlerin seçim kaygısıyla, popülist kaygılarla, küresel ekonomik krize karşı önlem almakta zorlandığına işaret eden Erdoğan, ``Bu önlemleri alamadıkları, güçlü bir liderlik sergileyemedikleri için de krizin derinleşmesine, küresel krizin tahribatın daha yüksek olmasına zemin hazırlıyorlar. Biz ise 2011 Türkiye`de seçim yılı olmasına rağmen sadece Avrupa`da değil, tüm dünyada takdirle, hayranlıkla izlenen bir performans sergiledik`` diye konuştu.

    ``Rekor düzeyde düşük seviyeye geriledi``

    Başbakan Erdoğan, 2011 yılının üçüncü çeyreğinde, Türkiye ekonomisinin yüzde 8,2 büyüdüğüne dikkati çekerek, bu oranla, Çin`den sonra dünyada en hızlı büyüyen ülke olduğunu anımsattı. Erdoğan, 2011 yılının ilk 9 ayında ortalama büyümenin yüzde 9,6 gibi çok yüksek bir orana ulaştığını belirterek, üç dönemlik milli gelirin 589 milyar dolar olduğunu söyledi. Erdoğan, geriye dönük 4 dönemlik milli gelirin ise 793 milyar dolar olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

    ``Yani küresel kriz öncesi rakamları, 2008 rakamlarını yakaladık, hatta bu rakamları aşarak 1 trilyon dolar milli gelir sınırına artık çok yaklaştık. 2011`de aynı şekilde işsizlikte sevindirici gelişmelere şahit olduk. Eylül döneminde işsizlik yüzde 8,8 gibi rekor düzeyde düşük seviyeye geriledi. Türkiye İhracatçılar Meclisi, dün 2011 ihracat rakamlarını açıkladı. 2011`de ihracatımız 2010`a göre yüzde 18 artarak 134,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracatta da kriz öncesi rakamları aştığımız gibi Cumhuriyet tarihimizin yeni rekorunu daha elde ettik. Tüm ihracatçılarımıza, şirketlere, firmalara, üreticilere, birliklere bu başarıyı, sevinci, rekoru bizlere yaşattıkları için milletim, kabinem, hükümetim adına şükranlarımı sunuyorum.``

    ``Kaynakları yükseltiyoruz``

    Erdoğan, yoğun müzakerelerin ardından 2012 yılı bütçesinin, TBMM`de kabul edildiğini anımsatarak, tüm dünyada, özellikle gelişmiş ekonomilerde sosyal harcamalarda kısıntıya gidilirken, maaşlar dondurulurken, hatta eksiltilirken eğitime, sağlığa, özürlülere, yoksullara yapılan harcamalar azaltılırken, 2012 bütçesiyle tam tersine, tüm bu harcamaları artırdıklarını bildirdi.

    Başbakan Erdoğan, 2012 yılı bütçesiyle reel sektörü desteklemeye devam ettiklerini, yatırımları tamamladıklarını, yeni yatırımlara başladıklarını, bölgesel kalkınma projelerine hız verdiklerini, yerel yönetimlere daha fazla kaynak ayırdıklarını söyledi. Erdoğan, 2012-2015 eylem planıyla da bunları takvime bağladıklarını belirterek, ``Şu anda bu çalışmayı da inşallah sona erdiriyoruz. Önceki 9 bütçemizde olduğu gibi 2012 bütçesinde de tarımı, çiftçimizi, esnafımızı gözetiyor, onlara aktardığımız kaynakları yükseltiyoruz. Biz maaşlarda kesintiyi, maaşları dondurmayı aklımızın ucundan bile geçirmiyor, tam tersine çalışanlarımızı enflasyona ezdirmiyor, enflasyon üzerinde ücretlere artış sağlıyoruz`` diye konuştu.

    Asgari ücrette 2012 için bütçede yüzde 3 artı 3`lük artış öngördüklerini anımsatan Erdoğan, buna rağmen şartları zorlayarak 2012`de asgari ücrete yüzde 5,9 artı 6 oranında artış yaptıklarını anlattı. Erdoğan, 2012`nin tamamında asgari ücreti yüzde 12,4 oranında artırdıklarını, ilk 6 ay için 701 lira olarak belirlediklerini söyledi. Erdoğan, görevi devraldıkları 2002`de asgari ücretin 184 lira olduğunu belirterek, ``Bugün 701 lira. Artış oranı yüzde 281. 9 yıl boyunca asgari ücreti enflasyona ezdirmediğimiz gibi, reel olarak enflasyonun üzerinde yüzde 73`lük bir artışı da gerçkeleştirdik`` dedi.

    Öğrencilere müjde


    ``Lisans, lisans üstü olmak üzere öğrenci kardeşlerimize bir müjdemizi aktarmak istiyorum`` diyen Erdoğan, burs ve kredilerdeki artışı açıkladı.

    Erdoğan, göreve geldiklerinde yüksek öğrenimdeki öğrencilere aylık 45 lira burs ve kredi verildiğini, bunun üç ayda bir ödendiğini anımsattı. Erdoğan, bu miktarı kademe kademe artırdıklarını, 2011`de 240 liraya kadar yükseltiklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

    ``Kredi Yurtlar Kurumunda kalan öğrenciler için gıda yardımı yaptık. Burs ve kredileri üç aydan üç aya değil her ay ödedik. 2012`de öğrencilerimize ödenen burs ve kredi miktarlarını artırıyor, aylık kredi ve burs miktarını 1 Ocak 2012 itibariyle 260 liraya çıkartıyoruz. 2002`ye göre kredi ve burs miktarlarında artış oranı yüzde 478. Öğrencilerimize her ay ödenen beslenme yardımı, aylık 150 liraydı onu da 180 liraya yükselttik. Master öğrencilerine 480 lira veriyorduk 1 Ocak`tan itibaren 520 liraya çıkarıyoruz burs ve kredi olarak. Doktora öğrencileri 720 lira alıyordu, onu da 780 liraya çıkarıyoruz. Bu artışların öğrencilere hayırlı olmasını diliyorum.

    Kredi Yurtlar Kurumumuz, bütün bunların yanında biz göreve gelmeden önce 2002`de sadece 450 bin öğrenciye kredi veriyordu. 2012 itibariyle belli sayıda öğrenciye değil, isteyen her öğrenciye kredi veya burs veriyoruz. 450 bin öğrenciden şimdi 1 milyon 173 bin öğrenciye, kredi veya burs veriyoruz. Bu da yüzde 160`lık artış demektir. Kredi Yurtlar Kurumunun yatak kapasitesi 2002`de 188 binken, 2011 sonunda 267 bin kişiye ulaştı. 2012 sonu itibariyle bu kapasiteyi 310 bine ulaştırmış olacağız. Geçmişte adeta koğuş, ranza sistemi varken, biz bu sistemi de değiştirdik. Artık doktora öğrencileri için bir yataklı odalar, diğer öğrenciler için 3 yataklı odalar, her odada tuvaleti, banyosu olmak üzere Kredi Yurtlar Kurumu olarak artık bu yurt binalarını yapıyoruz. Ranza sistemi diye bir sistem artık yok.``

    Enerji alanında çok önemli anlaşmalar

    Erdoğan, 2012 ile birlikte tarım sektörünü ve tüketiciyi çok yakından ilgilendiren bir kanunun yürürlüğe girdiğini anımsattı. Erdoğan, Hal Kanunu olarak bilinen yeni düzenlemelerle tüketicinin artık daha ucuz, sağlıklı, kontrollü şekilde tarım ürünlerine ulaşmasını sağladıklarını dile getirdi.

    Enerji alanında çok önemli anlaşmalara imza attıklarını vurgulayan Erdoğan, Azeri doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa`ya taşıyacak trans Anadolu doğalgaz boru hattının yapımına ilişkin mutabakat zaptının imzalandığını belirtti. Erdoğan, proje tamamlandığında boru hattından yılda yaklaşık 16 milyar metreküp doğalgaz taşınacağını söyledi. Erdoğan, bu gazın 6 milyar metreküpünün Türkiye`de kaldığını, diğer bölümünün Avrupa`ya nakledildiğini vurguladı.

    Erdoğan, Rusya`dan aldıkları doğalgaz miktarını artıran, fiyat düzenlemeleri getiren bir anlaşmayı da Rusya ile imzaladıklarını hatırlatarak, bu fiyat düzenlemelerinin Türkiye lehine olduğunu vurguladı.



Facebook Hesabından Yorumla






  • Avrupa borsaları ABD verisiyle kırmızıda

    Avrupa borsaları ABD verisiyle kırmızıda

    Avrupa borsaları ABD verisiyle kırmızıda

  • Japonya`nın ihracat devrinin sonu

    Japonya`nın ihracat devrinin sonu

    Japonya`nın ihracat devrinin sonu

  • Borsa kazandırdı, dolar geriledi

    Borsa kazandırdı, dolar geriledi

    Borsa kazandırdı, dolar geriledi

  • Hangi yatırım aracı bugün ne kazandırdı?

    Hangi yatırım aracı bugün ne kazandırdı?

    Hangi yatırım aracı bugün ne kazandırdı?

  • Altın fiyatları artınca,bankada kasa kalmadı

    Altın fiyatları artınca,bankada kasa kalmadı

    Altın fiyatları artınca,bankada kasa kalmadı

  • Avrupa borsaları ABD verisiyle kırmızıda
  • Japonya`nın ihracat devrinin sonu
  • Borsa kazandırdı, dolar geriledi
  • Hangi yatırım aracı bugün ne kazandırdı?
  • Altın fiyatları artınca,bankada kasa kalmadı

  • MIT Endüstriyel Ürünleri Tanıtımı Yapıldı

    MIT Endüstriyel Ürünleri Tanıtımı Yapıldı

    MIT Endüstriyel Ürünleri Tanıtımı Yapıldı

  • Avrasya`nın bir numaralı Bilişim fuarını kim kaptı?

    Avrasya`nın bir numaralı Bilişim fuarını kim kaptı?

    Avrasya`nın bir numaralı Bilişim fuarını kim kaptı?

  • Avrasya Tarım 2011 fuarı kapılarını açtı

    Avrasya Tarım 2011 fuarı kapılarını açtı

    Avrasya Tarım 2011 fuarı kapılarını açtı

  • Afrikalı işadamları geliyor

    Afrikalı işadamları geliyor

    Afrikalı işadamları geliyor

  • Cezayir yeni yatırım kapısı

    Cezayir yeni yatırım kapısı

    Cezayir yeni yatırım kapısı

  • MIT Endüstriyel Ürünleri Tanıtımı Yapıldı
  • Avrasya`nın bir numaralı Bilişim fuarını kim kaptı?
  • Avrasya Tarım 2011 fuarı kapılarını açtı
  • Afrikalı işadamları geliyor
  • Cezayir yeni yatırım kapısı

2011 yılı finansal açıdan sizin için nasıl bir yıl oldu?