Üçüncü köprü ile nereler değerlenecek

    Üçüncü boğaz köprüsü ve 2B yasasına yönelik beklentiler İstanbul ve çevresindeki arazi satışlarını neredeyse durdurdu.
    Haber Yayın Tarihi : 29.01.2012

    İstanbul Boğazı`na yap-işlet-devret modeliyle yapılması planlanan üçüncü köprü için çıkılan ihaleye hiçbir firma teklif vermedi. Bunun üzerine hükümet, İstanbul Boğazı`na üçüncü köprü inşasını da içeren "Kuzey Marmara Otoyolu" projesini özkaynakla yapma kararı aldı.

    Şimdi kamu kaynaklarıyla yapılacak proje için yeniden ihaleye çıkılacak. Yakın bir zamanda üçüncü köprüyle birlikte 65-70 kilometrelik ana aks için yeniden ihale açılması bekleniyor. Köprünün devamı olan otoyolun ihalesi ise daha sonra yapılacak.

    5 yıl önce

    Hatırlanacağı gibi, üçüncü boğaz köprüsüyle Avrupa`yı Kafkaslar, Ortadoğu ve Uzakdoğu`ya bağlaması planlanan Kuzey Marmara Otoyolu projesinin ayrıntılarını 2005 yılında “Üçüncü köprüyle prim yapacak köyler” kapak haberiyle okurlarımıza duyurmuştuk. O dönemde Karayolları Genel Müdürlüğü, üçüncü köprünün yeri için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`a beş farklı güzergah önermişti. Bu güzergahlar arasında Nakkaştepe-Ortaköy hattı, Boğaziçi Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü arasında Vaniköy-Arnavutköy hattı, Çubuklu-Yeniköy hattı, Beykoz–Kireçburnu hattı ve Anadolukavağı-Sarıyer hattı vardı. Başbakan Erdoğan`ın en kuzeydeki hattı tercih ettiği söyleniyordu. 2006 yılında üçüncü köprü yeniden gündeme geldiğinde bu kez Karayolları Genel Müdürlüğü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü`nün kuzeyinde üç ayrı güzergah daha belirledi. Ve Başbakan Erdoğan, yine en kuzeydeki hattı işaret etti.

    5 yıl önce üçüncü köprü güzergahını okuyucularımıza şöyle açıklamıştık: "Otoyolun Şile`den sonra Kurna Köy`deki ormanlık araziden geçerek Meşrutiyet, Kızılca, Ahmetli, Sofular, Alacalı, Doğancalı, Sahilköy, Kurna, Göllü, Bozhane, Öğünce, Paşamandıra, Çayırbaşı, Çayağzı, Harmantepe, Karakiraz, İshaklı, Yeşilvadi ve Dağdere köylerinden geçerek Anadolu Hisarı`nın bulunduğu tepeden Sarıyer`e bağlanması planlanıyor. Anadolu Kavağı ile Rumeli Kavağı arasına kurulacak üçüncü boğaz köprüsü, Bahçeköy`ün güneyinden Kemerburgaz, Göktürk, Alibey Barajı, Arnavutköy, Haraççı ve Çatalca`nın kuzeyinden geçerek Silivri`den Kınalı Otoyolu`na bağlanacak..."

    5 Yıl sonra

    Geçen yılın başında ise kesinleyen güzergahı okuyucularımıza şöyle duyurduk: "Onaylanan plana göre üçüncü çevre yolu Gebze Şekerpınar Balcık`tan başlıyor. Akfırat Tepeören`den ve Kurnaköy sapağına yakın bir noktadan geçen yol, Sultanbeyli`nin ormanlık alanlarından ilerliyor. Samandıra ve Alemdağ`ın mücavir alanlarından geçtikten sonra Alemdağ Ormanı`na giriyor. Beykoz İshaklı, Paşamandıra, Riva ve Poyrazköy`den üçüncü köprüye bağlanıyor.

    Üçüncü boğaz köprüsüyle Avrupa Yakası`na geçen yol Garipçe`den Uskumruköy ile Demirciköy`ün arasından geçip Arıköy`ün arkasından Belgrat Ormanları`na giriyor. Odayeri ve Ağaçlı köylerinin mücavir alanlarından sonra Tayakadın ve Baklalı`nın yanından Hadımköy`e uzanıyor. Büyükçekmece Gölü`nün kuzeyinden Çatalca İnceğiz`deki tarlaların içinden ilerleyerek Silivri Gazitepe`de yapılacak üçüncü havalimanın yakınından geçip TEM Otoyolu Kınalı çıkışında bitiyor..."

    Köprü yeniden gündemde

    Güzergahı 8 Mart 2011`de açıklanan üçüncü boğaz köprüsünün ihalesinin yap-işlet-devret modeliyle 23 Ağustos 2011 tarihinde yapılacağı açıklanmıştı. Ancak ihaleye girmek için şartname satın alan firmaların talebi üzerine ihale 10 Ocak 2012`ye ertelenmişti. İhale öncesi 18 firma şartname aldı. Ancak Karayolları Genel Müdürlüğü`nün projeyle ilgili yatırımcının üstleneceği kamulaştırma bedelini 950 milyon TL`den 400 milyon TL`ye düşürmesine rağmen hiçbir firmadan teklif gelmedi.

    Bunun üzerine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Boğazı`na üçüncü köprü inşasını da içeren "Kuzey Marmara Otoyolu" projesini özkaynakla yapacaklarını açıkladı.

    Arazi satışları durdu

    İstanbul`a yapılacak üçüncü köprü ve otoyolla birlikte hükümetin 2B yasasını çıkarmak için çalışmalara hız vermesi Tuzla`dan Beykoz`a, Sarıyer`den Silivri`ye kadar geniş bir bölgede arazi sahiplerini beklentiye soktu. Arazi satış ilanlarının çoğu geri çekildi. Tuzla, Beykoz, Sarıyer, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Arnavutköy ve Silivri`de satılık arazi bulmak neredeyse imkansız hale geldi.

    Sarıyer de satışlar durdu

    Onlarca köyü olmasına rağmen Sarıyer ve çevresinde satılık arazi bulmak neredeyse imkansız. Sadece Demirciköy, Kilyos ve Değirmendere köylerinde satılık arazi ilanları var. Bu üç köyde de sadece birer arazinin satış ilanı bulunuyor. Demirciköy`de 52 dönemlik bir arazi için 7 milyon 100 bin TL, Kilyos`ta 165 dönümün üzerinde bir arazi için de 35 milyon dolar isteniyor. Değirmendere`deki 450 dönümlük arazi için biçilen fiyat ise 60 milyon dolar.

    Sarıyer`e bağlı Bahçeköy, Zekeriyaköy, Rumeli Feneri, Garipçe, Gümüşdere ve Kısırkaya`da arazilerin metrekare fiyatı yükselmesine rağmen sahiplerinin satış ilanlarını geri çektiği gözleniyor. Büyük inşaat şirketlerinin bölgede arazi aradığını ifade eden emlakçılar, arazi sahiplerinin satış yapmadığını ve fiyatların daha da yükselmesini beklediğini vurguluyor.

    Beykoz`da üst sınır yok

    Üçüncü köprü ve 2B yasasının çıkmasını bekleyen bir başka bölge da Beykoz. 50`den fazla köyü olmasına rağmen Beykoz ve civarında satılık arazi bulmak neredeyse imkansız. Çoğu köyü imara kapalı olan Beykoz`un sadece 9 köyde satılık arazi ilanına rastladık. Beykoz`un imara açık olan köylerinde metrekare fiyatının en az 200 dolardan başladığını ifade eden emlakçılar, deniz gören araziler için milyonlar istendiğini ve fiyatta bir üst sınır olmadığını söylüyor.

    Tuzla`da da sıkıntı var

    Tuzla`daki 20 köy arasında sadece Tepeören, Akfırat ve Orhanlı bölgelerinde satılık arazi var. Ancak bu bölgelerde de satılık arazi ilanlarının sayısı 10`u geçmiyor. Tepeören`de altı, Akfırat`ta iki, Orhanlı`da ise bir arazi sahibi satılık ilanını geri çekmemiş. Satışı devam eden arazilerin çoğunun fiyatı da dolarla belirlenmiş.

    Sadece Kemerburgaz da var...

    Eyüp`e bağlı 30`a yakın köy olmasına rağmen sadece Kemerburgaz`da satılık arazi ilanına rastlamak mümkün. Kemerburgaz`da satışı devam eden üç arazi var. Bunlardan 60 dönüm civarında olanı için istenen fiyat 2 milyon doların üzerinde...

    Eyüp`e bağlı Ağaçlı, Akpınar, Akşemseddin, Çiftalan, Göktürk, Işıklar, Karadolap, Nişanca, Odayeri, Pirinçci, Silahtarağa, Yeşilpınar, İhsaniye ve İslambey köylerinde satılık arazi bulmak imkansız.

    Gaziosmanpaşa ve Arnavutköy

    İstanbul`un birbirine yakın olan ve son yıllarda sınırları sürekli değişen Gaziosmanpaşa ve Arnavutköy ilçelerine bağlı köylerde de satılık arazilerin çoğu geri çekilmiş. Her iki ilçenin köylerinde 30 civarında satılık arazi ilanı bulunuyor.

    Gaziosmanpaşa`nın Tayakadın, Haraççı, Hacımaşlı ve Boğazköy köylerinde az sayıda satılık arazi var. Arnavutköy`ün merkezinde ve Yassıören, Hadımköy, Boyalık, Dursunköy Yeniköy, Durusu, Çilingir ve Taşoluk köylerinde de satılık arazi bulmak mümkün.

    Çatalca`da fiyatlar makul

    Satılık arazi ilanı en çok Çatalca ve köylerinde var. Tarla olarak imarı bulunan bölgelere yapılaşma izni verilmediği için arazi fiyatları hala makul seviyelerde. Çatalca`nın Ahmediye ve Bahşayış köyleri tamamen imara kapalı. Diğer bütün köylerde satılık arazi bulmak mümkün. Arazi fiyatları Çatalca merkezden uzaklaştıkça düşüyor. Bölgenin Karadeniz kıyısına yakın köylerinde arazilerin metrekare fiyatları 15 TL`den başlıyor. Çatalca`nın merkezine yakın köylerde ise 150 TL`ye kadar yükseliyor.

    Karacaköy, Örencik, Çanakça, Binkılıç, Dağyenice, Oklalı, Karamandere, Elbasan, Subaşı, Kestanelik, İzzettin, Ormanlı, Kabakça, Başak, Akalan, Gökçeali, Çiftlik, Belgrat, Kalfaköy, İhsaniye, Yazlık, İnceğiz, Yassıören, Ovayenice, Hisarbeyli, Orçunlu, Çakıl ve Muratbey köylerinde birçok satılık arazi var.

    Şile`de satılık arazi çok

    Çatalca gibi Şile ve köylerinde de satılık arazi ilanları hayli fazla. Şile merkezinin yanı sıra Bucaklı, Geredeli, Ağva, Kadıköy, Balibey, İsaköy, Değirmençayırı, Soğullu, Kabakoz, Alacalı, Akçakese, İmrendere, Kurfallı, Karacaköy, Tekeköy, Sahilköy, Ahmetli, Kumbaba, Korucu, Ovacık, Karakiraz, Çayırbaşı ve Karabeyli köylerinde çok fazla satılık arazi var.

    Bölgedeki emlakçılar son yıllarda özellikle Sofular, Alacalar, Kurna ve Kızılcaali köylerine talebin arttığını söylüyor. Şile ve köylerinde arsaların metrekare fiyatı 100-200, tarla vasfındaki arazilerinki ise 40-100 TL arasında değişiyor.

    Silivride`ki araziler

    Kuzey Marmara Otoyolu`nun son noktası konumundaki Silivri`de de çok fazla satılık arazi ilanı dikkat çekiyor. 40`a yakın köy bulunan Silivri`de hemen her yerde satılık arazi bulmak mümkün. Bölgede faaliyet gösteren emlakçılar, köprü, otoyol ve bağlantı yolları için kamulaştırma yapılacağını ve 1/5000`lik ve 1/1000`lik imar çalışmalarının 5-6 yıl gibi bir zaman içinde gerçekleştirilmesinin öngörüldüğünü vurguluyor.



Facebook Hesabından Yorumla






  • Avrupa borsaları ABD verisiyle kırmızıda

    Avrupa borsaları ABD verisiyle kırmızıda

    Avrupa borsaları ABD verisiyle kırmızıda

  • Japonya`nın ihracat devrinin sonu

    Japonya`nın ihracat devrinin sonu

    Japonya`nın ihracat devrinin sonu

  • Borsa kazandırdı, dolar geriledi

    Borsa kazandırdı, dolar geriledi

    Borsa kazandırdı, dolar geriledi

  • Hangi yatırım aracı bugün ne kazandırdı?

    Hangi yatırım aracı bugün ne kazandırdı?

    Hangi yatırım aracı bugün ne kazandırdı?

  • Altın fiyatları artınca,bankada kasa kalmadı

    Altın fiyatları artınca,bankada kasa kalmadı

    Altın fiyatları artınca,bankada kasa kalmadı

  • Avrupa borsaları ABD verisiyle kırmızıda
  • Japonya`nın ihracat devrinin sonu
  • Borsa kazandırdı, dolar geriledi
  • Hangi yatırım aracı bugün ne kazandırdı?
  • Altın fiyatları artınca,bankada kasa kalmadı

  • MIT Endüstriyel Ürünleri Tanıtımı Yapıldı

    MIT Endüstriyel Ürünleri Tanıtımı Yapıldı

    MIT Endüstriyel Ürünleri Tanıtımı Yapıldı

  • Avrasya`nın bir numaralı Bilişim fuarını kim kaptı?

    Avrasya`nın bir numaralı Bilişim fuarını kim kaptı?

    Avrasya`nın bir numaralı Bilişim fuarını kim kaptı?

  • Avrasya Tarım 2011 fuarı kapılarını açtı

    Avrasya Tarım 2011 fuarı kapılarını açtı

    Avrasya Tarım 2011 fuarı kapılarını açtı

  • Afrikalı işadamları geliyor

    Afrikalı işadamları geliyor

    Afrikalı işadamları geliyor

  • Cezayir yeni yatırım kapısı

    Cezayir yeni yatırım kapısı

    Cezayir yeni yatırım kapısı

  • MIT Endüstriyel Ürünleri Tanıtımı Yapıldı
  • Avrasya`nın bir numaralı Bilişim fuarını kim kaptı?
  • Avrasya Tarım 2011 fuarı kapılarını açtı
  • Afrikalı işadamları geliyor
  • Cezayir yeni yatırım kapısı

2011 yılı finansal açıdan sizin için nasıl bir yıl oldu?