Geçen 10 yılda Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin`den oluşan BRIC ülkelerine 70 milyar dolarlık fon girişi olurken, hem bu ülkelerdeki hisseler, Standard&Poor`s 500 Endeksi`ndekilerin dört katı kazanç sağladı, hem de BRIC ülkeleri büyümede ABD`yi dörde katladı.
Ancak BRIC ülkelerinin bu saltanatı sona erecek gibi görünüyor. ``BRIC`` ifadesini ilk kullanan Goldman Sachs Inc., gelişen piyasaların devleri için en iyi dönemin geride kaldığını söylüyor.
EPFR Global`in verilerine göre, MSCI BRIC Endeksi`nin yüzde 24 düşmesiyle, BRIC ülkelerinden 15 milyar dolarlık fon çıkışı görüldü. Kasım 2001-Eylül 2010 döneminde S&P 500 Endeksi`ni 390 baz puanla geride bırakmış olan MSCı BRIC Endeksi, Goldman Sachs`ın BRIC ülkelerinin 2050 itibariyle ABD ve Japonya gibi dünyanın en büyük ekonomileri arasına gireceği tahmininde bulunduğundan bu yana 5 çeyrek üst üste bu yükselişini sürdürdü.
Şubat ayında gelişmekte olan ülkelerdeki hisselerin bu yıl düşüş kaydedeceğini öngörmüş olan New York`taki Marketfield Asset Management`ın Yönetim Kurulu Başkanı Michael Shaoul, bir tahminde de bulunarak, gelişen piyasalarda işler iyileşmeden önce kötüleyeceğini beklediklerini aktardı.
Avrupa`daki borç kriziyle tetiklenecek likidite sıkışıklığıyla birlikte, BRIC endekslerinin önümüzdeki yıl yüzde 20 düşeceğini öngören, HSBC Private Bank`ın Asya`dan sorumlu yatırım stratejileri müdürü Arjuna Mahendra, ``Türkiye, Endonezya ve Nijerya`` gibi ülkelerin, önümüzdeki 5 yılda Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin`i geride bırakacağını söyledi.