DEİK Genel Kurulunun açılış oturumunda konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile birlikte Türkiye`nin dünyadaki tüm yatırımcıları, girişimcileri, ihracatçıları için, onlara tek elden hizmet verecek bir yapı üzerinde çalıştıklarını belirterek, ``İnşallah, 1 hafta-10 gün içinde bu yapıyı bitirir, yeni yılın ilk müjdesi olarak da bu yapıyı sizlere deklare ederiz`` dedi.
Çağlayan, Avrupa`ya yapılan ihracat oranı yüzde 57`den yüzde 47`ye düşerken, son bir yıllık dönemde Avrupa`ya ihracatın yüzde 21,6 artığını açıkladı.
Ekonomi Bakanlığı dış ticaret temsilciliği sayısının şu anda 205 olduğunu ve bunun 250`ye çıkacağını bildiren Çağlayan, şunları söyledi:
``Dış ticaret açığımızı en fazla Asya Pasifik`ten veriyoruz. Asya Pasifik bizim için önem arz ediyor. Bu yıl Türkiye`nin ihracatında en fazla ihracat artışı olan yer, Afrika ülkeleri yüzde 56,4`tür. Güney Amerika ülkelerinde neredeyse ihracatımızın artmadığı ülke yok ve Güney Amerika ülkelerine ihracatımızın artışı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55,2`dir. Asya ülkelerinde yüzde 21`lik artışımız var. Bu çerçevede bir bir, daha büyük ihracat pazarlarına yönelme noktasında önemli gayretler sarf ediyoruz. Çin, Hindistan, Rusya, Slovakya, Güney Amerika`nın neredeyse tamamı, Kuzey Amerika ülkelerinde, şu an itibariyle 65 ülkede 2011 yılında 2010`a göre ihracat rekorları kırdık.``
Çağlayan, Hindistan`ın geçen yıl 95 milyar dolarlık enerji, 270 milyar dolarlık mal ithalatı yaptığına değinerek, ``270 milyarlık mal ithalatının içinde payımız, sadece 600 milyon dolar. Bizim bugünkü ihracat desenimiz ve sektörlerimizin uluslararası rekabet gücü analizlerine dayanarak söylüyorum, Hindistan ithalatı ile Türkiye ihracatı yüzde 44 örtüşüyor. Bu 600 milyon dolar, en az bugün 16 milyar dolar olabilir, en az 20-25 milyar dolar olabilir`` diye konuştu.
``Türk Ticaret Kapıları kavramı daha sık duyulacak``
``Özel Ekonomi Bölgeleri`` çalışmasını başlattıklarını ifade eden Çağlayan, serbest bölgelerden özel ekonomi bölgelerine geçileceğini açıkladı.
Çağlayan, ``Sadece yurt içiyle sınırlı kalmayacak. Artık Türkiye`nin de Çin`de, Hindistan`da, Amerika`da, dünyanın çeşitli yerlerinde özel ekonomi bölgeleri olacak. Tedarikinde zorlanacağımız, tedarikine sahip olamadığımız birçok şeyi oradan getirmek zorunda kalacağız. Birçok kanaldan, birçok alanda yapmış olduğumuz bu çalışmaları, inşallah Türkiye`nin yeniden büyüme, ihracatının artması, ekonomisinin gelişmesi noktasında çok önemli seviyelere getireceğiz`` diye konuştu.
`Türk Ticaret Kapıları` kavramının daha sık duyulacağını belirten Çağlayan, bu konuda DEİK ve TİM ile birlikte Türkiye`nin dünyadaki tüm yatırımcıları, girişimcileri, ihracatçıları için, onlara tek elden hizmet verecek bir yapı üzerinde çalıştıklarını belirtti. Çağlayan, ``İnşallah, 1 hafta-10 gün içinde bu yapıyı bitirir, yeni yılın ilk müjdesi olarak da bu yapıyı sizlere deklare ederiz`` dedi.