Azerbeycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR ile Türk şirketi Turcas Enerji ortaklığında hisse yapısı değişti. Petkim`de yüzde 51 hisseye sahip bulunan SOCAR&Turcas Enerji AŞ`de, Azeri tarafı Turcas`ın yüzde 25′lik hissesini de alarak şirket ismini SOCAR Turkey Enerji AŞ olarak değiştirdi. Şirketin sermayesi de 2,6 milyar liraya yükseltildi.
SOCAR Türkiye`den yapılan yazılı açıklamada, 2008 Mayıs ayında girdiği ihaleyle Petkim`in yüzde 51 hissesini alan SOCAR&Turcas Enerji AŞ`de sermaye artışı yapıldığı ve hisse yapısının değiştiği, ayrıca isim değişikliğine gidildiği bildirildi.
Yerli ortağı Turcas ile ortaklığını yeniden yapılandıran SOCAR`ın, SOCAR&Turcas Enerji AŞ`de yüzde 25 oranındaki Turcas payını satın alarak şirket ismini SOCAR Turkey Enerji AŞ olarak tescil ettirdiği, şirketin ödenmiş sermayesinin de 200 milyon liradan 2,6 milyar liraya yükselttiği kaydedilen açıklamada, geçen dönemde de yüzde 25′lik hissesini SOCAR`a satan Turcas`ın, böylelikle bu ortaklıktan ayrılmış olduğu, Turcas`ın İzmir Aliağa`da temeli atılan STAR Rafinerisi`nde ise yüzde 18,5′lik payını sürdüreceği belirtildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan SOCAR Türkiye Başkanı ve Üst Düzey Yöneticisi (CEO) Kenan Yavuz, Türkiye tarihinin dışarıdan doğrudan yatırım yapan en büyük yatırımcısı olduklarını, başlattıkları yatırımların toplam tutarının 7 milyar doları aştığına işaret ederek, bu kapsamda özkaynak yeterliliğini artırma ihtiyacı duyduklarını belirtti.
Petkim Yarımadası`nda başlattıkları rafineri yatırımında altyapı çalışmalarının devam ettiğini, şu ana kadar 100 milyon doları aşan yatırım yapıldığını, 2012′nin ikinci yarısında ihale süreçlerini tamamlamış olacaklarını dile getiren Yavuz, şunları kaydetti:
``STAR Rafineri AŞ ismi ile yeniden yapılandırdığımız rafineriyle şirketimizin gerçekleştireceği yatırım tutarı 5 milyar dolar civarında olacak. Liman ve rüzgar santrali yatırımlarımızla ilgili hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Petkim Yarımadası`nda oluşturacağımız rafineri-petrokimya entegrasyonunun en önemli girdisi olan enerji kaynağının güvenli ve rekabetçi olması açısından rafineri ile entegre bir enerji santrali kurmayı planlıyoruz. Bu santralin yatırım maliyetinin yaklaşık 1 milyar doların üzerinde olacağını tahmin ediyoruz. Rafinerimizde proses gereği üretilmesi zorunlu ekonomik değeri düşük ürünleri enerjiye dönüştürecek olan enerji santrali projemiz, Türkiye`de ilk kez uygulanacak yüksek teknolojiye sahip olacaktır.``
Türkiye ve Azerbaycan arasındaki kardeşlik bağının yürüttükleri projeler sayesinde stratejik bir ortaklığa dönüştüğünü söyleyen Yavuz, projelerinin, Türkiye ekonomisine ve geleceğine duydukları güveni tescil eder mahiyette olduğunu kaydetti.