2011 yılını değerlendiren ve 2012 yılına ilişkin beklentilerini açıklayan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2011`in dünya ekonomisi için kritik bir yıl olduğunu söyledi.
Bakan Çağlayan, Türkiye`nin 2011 yılındaki bütçe dengesinin, kamu borçlarının ve işsizlik oranının birçok gelişmiş ülkeden daha iyi durumda gerçekleştiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
``Türkiye ekonomisi geçmişte yaşadığı sıkıntılardan edindiği tecrübeler sayesinde son yaşanan küresel krizi en az hasarla ve hızlı bir şekilde atlatabilmeyi başardı. AB ülkelerinde yaşanan borç sorunu, önemli ihraç pazarlarımız olan Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Arap ülkelerinden yaşanan gelişmelere rağmen 2011 yılında Türkiye ekonomisinde büyük başarılara imza attık. 11 aylık TÜİK verilerine göre toplam ihracatımız 2010`un aynı dönemine göre yüzde 20 artarak, 102 milyar dolardan, 122,5 milyar dolara yükseldi. Bunu, ihracatımızın yüzde 72`sini oluşturan AB, Kuzey Afrika ve Orta-Doğu ülkeleri krizdeyken başardık. Geçen 11 ayda aralarında Brezilya, Kanada, Güney Kore, Hong Kong, Peru gibi, son yıllara dek çok fazla önem verilmeyen 60`a yakın pazara ihracat rekoru kırmış durumdayız.``
``Türkiye, dünyanın yıldız ülkesinden biri olmayı başardı``
Ekonomi Bakanlığı olarak ihracatı artırmak, bulunulan pazarlarda daha da güçlenmek, yeni pazarlara girmek ve tutunmak, Türkiye`nin ihraç ürünlerini yüksek katma değerli bir yapıya kavuşturmak amacında olduklarını belirten Çağlayan, ``Çünkü bizim hedefimiz sürdürülebilir ihracat artışı sağlayarak, 2023`te 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmaktır. Bu hedefe ulaşmak ve ihracat artışını sağlamak için 5 başlık altında çalışmalarımızı yürütüyoruz`` dedi.
``OVP`de hedeflenen büyüme hedefinin aşılması muhtemel``
Türkiye ekonomisinin 2011 yılında önemli bir özelliğinin de büyümede gösterdiği performans olduğuna dikkati çeken Çağlayan, yılın ilk üç çeyreğinde küresel büyümede yaşanan gerilemeye karşın Türkiye ekonomisinin güçlü bir büyüme performansı sergileyerek gelişmiş ekonomilerden ayrıştığını kaydetti.
Bakan Çağlayan, Türkiye`nin 2011 yılı ilk üç çeyreğinde gösterdiği büyüme performanslarıyla Avrupa`nın en hızlı büyüyen ekonomisi olduğunu vurgulayarak, Orta Vadeli Program`da Türkiye ekonomisinin 2011 yılında yüzde 7,5 oranında büyümesini hedeflediklerini, ancak üçüncü çeyrekteki yüzde 8,2`lik büyüme göz önüne alındığında, bu hedefin aşılmasının dahi muhtemel göründüğünü bildirdi.
2012 beklentileri
Orta Vadeli Program kapsamında, 2012 yılı itibariyle kişi başına milli gelirin yaklaşık 11 bin dolar seviyesine ulaşmasını beklediklerini aktaran Çağlayan, diğer taraftan, ``yeni pazar açılımları`` çalışmalarıyla ihracat rakamlarında iyi bir yükseliş yakalandığını ifade etti.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmayı hedeflediklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:
``Bu amaç doğrultusunda 2012 yılında dış ticaretimizi geliştirmek için belirlenen stratejilerimiz son derece önem arz etmektedir. Bu noktada, küresel olumsuzluklardan etkilenmeyişimizin ve birçok gelişmiş ülkenin aksine pazar çeşitliliğini her koşulda arttırmamızın avantajlarını göreceğiz.
``Öncelikli konularımızın başında cari açıkla mücadele geliyor``
Yeni yılda Ekonomi Bakanlığı`nın öncelikli konularından en başında cari açıkla mücadelenin geleceğini belirten Çağlayan, cari açığın 2012 yılında önemli ölçüde gerileyeceğin öngördüklerini bildirdi.
Cari açığın azaltılmasına yönelik kalıcı çözümler üretilmesi için oluşturdukları Girdi Tedarik Stratejisi (GİTES) çalışmalarına devam edildiğini aktaran Çağlayan, sözlerini şöyle tamamladı:
``Strateji kapsamında şu ana kadar yapılan çalışmalarda, üzerinde çalışılabilecek ve daha da geliştirilebilecek pek çok politika önerisi ortaya çıkmıştır. 2012 yılında kişi başına gelirimizi Orta Vadeli Programda 10 bin 973 dolar, büyümeyi yüzde 4 olarak öngörüyoruz. Hükümet olarak önceliğimiz Türkiye`yi dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri yapacak uzun vadeli stratejileri uygulamaktır.
Bizim hedefimiz 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat ve 2 trilyon dolar GSYİH ve kişi başına 25 bin dolar gelir ile dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmaktır. Geride bıraktığımız 2011 yılı Türkiye ekonomisi açısından önemli başarıların gerçekleştirildiği bir yıldı. İnanıyorum ki 2012 yılı da bu performansı devam ettirmemiz halinde yeni başarılara imza atacağımız bir yıl olacak``