Teknoloji Marketlerinden Büyük Atılım

    Teknoloji mağazaları bu yıl yeni bir mağaza seferberliği başlatıyor. Sektörün 7 güçlü oyuncusu 130 mağaza açıp 5 bin 230 kişiye istihdam yaratacak.
    Haber Yayın Tarihi : 12.02.2012

    Türkiye genç nüfusuyla teknolojiye yatkın bir pazar. Ekonomik durgunluk, kurların oynaklığı gibi birçok faktör bu sayede teknoloji pazarını ‘es` geçiyor. Son yıllarda teknoloji marketlerinin sürüklediği pazar çift haneli büyüyor. 2011 geneli için rakamlar henüz netleşmedi ama dokuz aylık dönemde Türkiye tüketici elektroniği pazarı, 2009`un aynı dönemine göre yüzde 26.4 büyümeyle 16.6 milyar TL`ye ulaştı.

    Sektör temsilcileri, pazarın 2011`i 21 milyar TL`nin üzerinde kapattığını tahmin ediyor. Geçen yılın üçüncü çeyreğinde İspanya`da pazarın yüzde 16, İtalya`da yüzde 8 küçüldüğü düşünülürse, tüketici elektroniği sektörünün ülkemizde çok parlak bir gelişim gösterdiği söylenebilir.

    “Konsolidasyon kaçınılmaz”

    Teknoloji perakendeciliğinin hızlı gelişme potansiyeli ve doymamış pazar, dünya devlerini 2000`li yılların ortalarından itibaren ülkemize yönlendirmişti. O tarihten bu yana yerli yabancı tüm firmalar kıyasıya bir rekabet içinde. Dünya çapında bu kadar çok oyuncunun bir arada olduğu başka bir pazar yok. İşte bu nedenle sektör uzmanları şirket satın almalarını ya da birleşmeleri, diğer bir deyişle konsolidasyonu kaçınılmaz görüyor. Nitekim hatırlanacağı gibi geçen yıl Teknosa, Amerikan Best Buy`ın Türkiye operasyonlarını bünyesine katmıştı…

    Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane, “Önümüzdeki dönemde bu kadar çok oyuncunun pazarda varlığını sürdürmesi mümkün gözükmüyor. Bu nedenle sektörde konsolidasyon kaçınılmaz. Dolayısıyla hem organize hem de geleneksel perakendede konsolidasyonlar yaşanabilir. Teknosa`nın 2012 yılında oluşabilecek bu gibi ortamlarda aktif rol oynayacağını söyleyebilirim” diyor.

    130 Yeni mağaza

    Sektörde konsolidasyon beklense de bu çift haneli büyüme beklentilerini etkilemiyor. Nihayetinde tüm şirketler hızlı bir mağazalaşma sürecinde. Yaptığımız araştırmaya göre 7 marka, bu yıl 130 yeni mağaza açıp 5 bin 230 kişiye ek istihdam yaratacak. Bu da daha çok genç istihdamına katkı sağlayacak. Yeni mağazalarla birlikte özellikle satış danışmanları alınacak.

    Sektör temsilcileri, teknoloji perakendeciliğinde CEO olmaya giden yolun mağazalardan geçtiğine inanıyor. Performansı iyi olanlar bu sektörde hızlı kariyer yapabilirler. Sektör 4-5 yılda mağaza müdürlüğüne yükselen satış danışmanlarına alışık. Yaş ortalaması 28-40 arasında değişen mağaza müdürleri, primler hariç bin 500-2 bin 500 TL arasında maaş alıyor.

    Tabii sektörün olumlu yönlerini anlatırken buzdağının görünmeyen yüzünden de bahsetmekte yarar var. Başlangıçta düşük ücret uygulaması, yoğun mesai saatleri, hafta sonu ve özel günlerde çalışma gerekliliği, çalışan açısından akla ilk gelen dezavantajlar. Ayrıca çalışanların yaşlarının genç ve işe bağlılık oranlarının düşük olması da önemli etkenler.

    Bu arada, teknoloji marketlerinin 2012`deki stratejik adımlarından biri de online satışlara yani e-ticarete ağırlık vermek olacak. Şirketler elektronik ticaretten daha fazla pay kapmak için yarışıyorlar.
    İşte teknoloji perakendeciliğinde kıran kırana rekabet eden firmaların 2012 yılı büyüme ve istihdam planları…

    TEKNOSA

    1.000 kişiyi işe alacak
    Sektör lideri Teknosa`nın halen 72 ilde 270 mağazası bulunuyor. Bu yıl en az 20 yeni mağaza açacak olan şirket, bu doğrultuda yaklaşık 1.000 kişiyi işe almayı planlıyor.

    Teknosa, 2010`da KDV hariç 1.4 milyar TL ciroya ulaşmıştı. 2011 hedefi bu rakamı yüzde 20 yukarı çekmekti. Ancak şirket, yılı hedefinin üstünde bir rakamla tamamlamış. 2012 hedefi de ciroyu yüzde 20 artırarak hızlı büyümeyi sürdürmek.

    Teknosa, bu yıl elektronik ticarete yoğunlaşacak. Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane`ye göre, gelecek dönemde ülkemizde e-ticaretin önemi artacak. Teknosa, klasik perakende mağazacılığı alanında yaptığı altyapı ve pazarlama çalışmalarını e-ticaret kanalında da sürdürecek. Nane, “2012 yılına içeriğini ve tasarımını yenilediğimiz internet sitemizle girdik. Teknosa.com`un satışlarına baktığımızda her yıl yüzde 50`nin üzerinde bir artış trendi yakaladığımızı söyleyebiliriz. 2012 yılında e-ticaret kullanımının daha da artmasıyla bu rakamın yukarılara tırmanacağını düşünüyoruz” diyor.

    Sosyal medya alanında da yatırımlar ve yenilikler olacağını söyleyen Nane, sektördeki rekabetin kendilerini motive ettiğini vurguluyor: “2000 yılında 5 mağazayla faaliyetlerimize başlamıştık. 12 yıllık süreçte her zaman liderliğimizi koruduk ve istikrarlı büyümemizi sürdürdük. Liderliği korumanın lider olmaktan daha zor olduğunu biliyoruz. Sektörümüzde bulunduğumuz konum bize hiçbir zaman rehavet getirmedi. Aksine her zaman bugünden birkaç adım önde olma yönünde kamçılayan bir güç oldu.”

    VATAN BİLGİSAYAR

    Mağaza sayısını ikiye katlayacak
    Vatan Bilgisayar, 2012 sonuna kadar 100 mağazaya ulaşmayı hedefliyor. Bu da firmanın bu yıl 53 yeni mağaza açacağı anlamına geliyor. Vatan`ın halen 47 mağazasında 2 bin 316 kişi çalışıyor. Şirket, mağaza sayısının artması ve satış teşkilatının büyümesine paralel olarak 2012`de bin 400 yeni istihdam sağlamayı planlıyor.

    Vatan Bilgisayar, teknoloji perakendeciliğinde notebook, PC, yazıcı, OEM gibi ürün kategorilerinde lider konumda olduğunu açıklıyor. Vatan Bilgisayar Genel Müdürü Hasan Vatan, 2012 yılına iyimser bakıyor. Yeni mağazalarla bu yılı fırsata çevirip sektör lideri olmayı planlıyor. Hasan Vatan`ın elektronik perakendeciliğine yönelik beklentileri şöyle:

    “Ülkemizde hızla artan genç nüfusun teknolojiye ciddi merakı var. Bu merakın da etkisiyle pazardaki büyümenin 2011`de olduğu gibi bu yıl da devam edeceğini düşünüyorum. Öte yandan, teknoloji perakendeciliği sektörünün pazar payı da hızla artıyor. 2012`de Avrupa ülkelerinde beklenen durgunluk ülkemiz için fırsat olabilir. İhracat alanında sıkıntılar yaşansa bile ithal edilen ara mamullerin fiyatlarının düşmesi bize avantaj sağlayabilir.”

    ELECTRO WORLD

    20 yeni mağaza açacak
    Electro World, Türkiye pazarına gireli 5 yıl oldu. Bu 5 yıl içinde 25 mağazaya ulaşan şirket, geçen yıl Yalova, Edirne, Şanlıurfa ve İzmit mağazalarını açtı. Electro World, her yıl pazarın üzerinde büyümeyi hedefliyor. Bu yıl 20 açılış yaparak mağaza sayısını 45`e, satış alanını da 80 bin metrekareye çıkarmayı planlıyor. İlk etapta Erzurum, Antakya ve Gebze mağazaları açılacak. Yeni mağazalarla birlikte çalışan sayısı 2 bin 500`e ulaşacak. Bu da bu yıl en az 1.000 yeni istihdam demek.

    Electro World Türkiye Genel Müdürü Bahadır Özbek, elektronik market pazarının bu yıl da hızlı büyüyeceğine inanıyor. Özbek`e göre 2011`de tahminen yüzde 25 büyüyen sektör, bu yıl da aynı performansı gösterebilir. Buna rağmen küresel risklerin ve kurlarda oluşan oynaklığın sektöre olumsuz yansımaları olabileceğini düşünüyor Özbek:

    “Sektör olarak kısa vadeli sıkıntılı süreçler karşısında temkinli davranmalı, fiyat ve hizmet politikalarımıza dikkat etmeli, rekabette adil olma koşulunu ön planda tutmalıyız. Önümüzdeki dönemde ‘düşük fiyat garantisi` verebilen oyuncuların daha da kuvvetleneceği kanısındayız. Tüketici sadakati sağlayabilenler rekabetten kuvvetlenerek çıkacak.”

    Peki 2012`de Electro World`de ne gibi yenilikler olacak? Aktif bir sosyal medya kullanımını benimseyen şirket, geçen yıl yaptığı “Çılgın Teklif” gibi sıra dışı çalışmaları sürdürecek. Ayrıca tüketici finansmanı modelleriyle kredi kartıyla alışveriş olanaklarına alternatif geliştirecek. Electro World, web sitesi üzerinde satış konusunda da altyapı çalışmalarını hızlandırmış durumda.

    BİMEKS

    500 kişilik ek istihdam
    Türkiye`nin ilk teknoloji mağazası Bimeks, 1990 yılında kuruldu. 2011`i 35 şehirde 56 mağazayla kapatan şirket, halen 34 bin 800 metrekarelik satış alanına sahip. Geçen yıl 400 milyon TL civarında ciro yapan Bimeks, 2012`de en az 20 mağaza açarak 75-80 mağazaya ulaşmayı hedefliyor. Bu da bu yıl içinde 500 kişilik ek istihdam demek.
    Peki Bimeks, bu yıl yeni mağaza açmanın yanı sıra ne tür yenilikler yapacak? Aslında şirket bu yıla iki yeni uygulamayla girmiş. Bunlardan ilki “Bipara”… Diyelim ki Bimeks mağazalarından ya da web sitesinden herhangi bir ürün aldınız. Bu ürünün fiyatının üç gün içinde düşmesi halinde, söz konusu farktan kaynaklanan para hesabınızda birikecek. Bu paraları başka bir ürün alırken kullanabileceksiniz. Müşterinin bunun için tek yapması gereken, ürünü alırken kasa görevlisine e-mail veya GSM numarasını doğru olarak kaydettirmek...

    Bimeks`in bu yıl başlattığı ikinci uygulama ise “Bidakka” adını taşıyor. Bu uygulamayla, Bimeks web sitesinden alınan ürünlerin 30 ila 180 dakika arasında müşterinin ev ve işyerine ulaştırılması taahhüt ediliyor.

    Bimeks Genel Müdürü Arif Bayraktar, bu yeniliklerin de desteğiyle ciroyu 600 milyon TL`ye çıkaracaklarına inanıyor. Bayraktar, “Satışlarda daralma beklemiyorum. Aksine sektörün 2012`yi de büyümeyle kapatacağını düşünüyorum” diyor.

    MEDIA-SATURN

    1.200 kişiye iş verecek
    Alman Metro Group bünyesinde faaliyet gösteren Media Markt ve Saturn, ülkemizdeki rekabete 2007 yılında katıldı. Halen Media Markt 20, Saturn de 5 mağazasıyla hizmet veriyor. Grubun dünyada büyüme kararı aldığı üç stratejik ülkeden biri Türkiye…
    Bu yıl iki marka için toplam 12 mağaza açılması planlanıyor. Media Markt ve Saturn mağazalarının en küçüğü 2 bin 500 metrekare. Her mağazada ortalama 50 bine yakın ürün bulunuyor. Mağaza büyüklükleri ve ürün çeşidi göz önüne alındığında, her yeni mağaza için ortalama 100 kişiye istihdam sağlandığı ortaya çıkıyor. Bu da şirketin 2012`de bin 200 kişiyi işe alabileceği anlamına geliyor.
    Media Markt ve Saturn operasyonu Türkiye`de tek bir şirket tarafından yürütülüyor. Media-Saturn Türkiye CEO`su Nuri Topatan, sektörde rekabeti kendilerinin belirlediğini söyleyerek iddialı konuşuyor: “En büyük farkımız, müşterilerimize sunduğumuz uygun fiyat, sınırsız seçenek ve hizmet avantajı. Bu tatlı-sert rekabetten her zaman müşteri avantajlı çıkıyor. Teknoloji perakendeciliğinde 2012`de de çift haneli büyüme bekliyorum.”
    Media-Saturn mağazalarında bu yıl üç yeni markanın satışına başlanacak. Küçük ve büyük ev aletlerinde grubu kendi markaları Ok ve Koenic geçen ay mağazalara girmişti. Topatan, “Görüntü ve ses sistemleri grubundaki ürünlerimizi kapsayan Peaq markamızı yılın dördüncü çeyreğinde müşterilerimize sunacağız. Yeni aksesuar ürün grubumuz Isy`yi sie 2013`te tüketiciye ulaştıracağız” diyor.
    Bu arada Almanya`da Saturn`ün 10 Ekim 2011, Media Markt`ın da 16 Ocak 2012`de online satışlara başladığını belirtelim. Nuri Topatan, Almanya`daki test süresi bittikten sonra Türkiye`de de online satışlara başlanacağını açıklıyor.

    DARTY

    Her yıl 5 mağaza açıyor
    Avrupa`nın üçüncü büyük elektronik perakende grubu Darty, Türkiye`deki ilk mağazasını 2006 yılında İstanbul`daki Profilo Alışveriş Merkezi`nde açmıştı. Kuruluşundan bu yana yılda ortalama 5 mağaza açarak büyüyen Darty, 2012`de de aynı planını uygulayacak.
    Darty Ticaret Direktörü İlker Baydar, “Bu yıl iki veya üç şehirde yeni mağazalar açabiliriz. 5 mağazayla yılda 120-140 kişi yeni istihdam imkanı sağlıyoruz. Aslında mağaza açıldığında sadece Darty için istihdam sağlanmıyor. Tedarikçilerimizin bordrosunda görünen marka personellerinin sayısı da artıyor” diyor.
    Darty, bu yıl cirosunu elektronik sektörü ortalamasının 10 puan üzerinde artıracak. Şirket, hem yeni mağaza açılışları, hem web hem de mevcut mağazalardaki satışların artışına paralel olarak pazar payını her yıl 0.5-1 puan yükseltmeyi hedefliyor.
    İlker Baydar, Darty`nin 2012`de hayata geçireceği yenilikleri ise şöyle açıklıyor: “İkinci el ürünlerin değerlendirilmesi ve geri dönüşüm projelerine entegre edilmesi için görüşmelerimiz sürüyor. Web satışlarına yatırım yapmaya ve web`e özel ürün sayısını arttırmaya devam edeceğiz. GSM operatörleriyle iş ortaklıklarımızı geliştirmeyi ve mağazalarımızda üç operatörün de servis ve ürünlerini bulundurmayı hedefliyoruz.”

    GOLD

    2012`de 10 mağaza açacak

    Gold`un Türkiye genelinde 60 mağazası var. Şirket 2012`de 10 yeni mağaza açmayı planlıyor. Özellikle mağazası olmayan illerde yatırım yapacak olan şirket, 200 kişilik ek istihdam oluşturmayı hedefliyor. Yeni açılacak mağazalarıyla birlikte bu yıl ciro bazında yüzde 30 büyümeyi amaçlayan şirket, teknoloji pazarında yılın ilk çeyreğinde bir miktar durgunluk beklense, yılın genelinden umutlu. Gold Genel Müdür Yardımcısı Tuncay Işık, “Mart ayının ortalarına doğru hem son kullanıcıyı hem de yatırımcı tekrar para harcamaya yöneltecek. Hiç kimse belli bir süre bilgisayar veya cep telefonu kullandıktan sonra ‘artık kullanmayacağım` diyemez. Bu nedenle teknoloji satışlarının daralması mümkün değil ancak dönemsel olarak artış hızı azalabilir” diye konuşuyor.

    Firmaların insan kaynakları politikaları

    * Teknosa: Halen 72 ilde 270 mağazası var. Bu mağazalarda 3 bin 100 kişi çalışıyor. 2012`de 30 bin metrekarelik yeni satış alanına kavuşacak olan firma, 1.000 kişiye daha ek istihdam sağlayacak. Teknosa, ağırlıklı olarak mağazalarda görev yapacak yeni satış temsilcilerini işe alacak. Merkez ofis için de ek istihdam yaratılacak. Kariyer yapmak isteyen, sektörün dinamik yapısına ayak uydurabilecek, teknoloji ürünleriyle ilgili kişiler işe alımda tercih ediliyor. Mağaza ekibi seçilirken, satış ve ikna yeteneğine, güler yüze, güçlü iletişim becerilerine ve disipline önem veriliyor. Yönetici pozisyonları genelde terfi yoluyla dolduruluyor. 2005`te kurulan Teknosa Akademi, çalışanların kişisel gelişimlerini desteklemek, kariyer planlamalarında yardımcı olmak amacıyla yeni eğitim olanakları sunuyor.

    * Vatan Bilgisayar: 2012`de 1.400 yeni istihdam yaratacak. Ağırlıklı olarak mağaza kanalı, satış, kasa, satış sonrası destek pozisyonlarında işe alım yapacak. En az lise mezunu ve teknolojiyi seven gençler işe alım sürecinde hedef kitlesini oluşturuyor. Firmanın en önemli çalışan yatırımı, verdiği eğitimler. Ayda ortalama 1.000 kişiye eğitim veren Vatan Bilgisayar`da kariyer yolu açık. Mağaza müdürlerinin tamamına yakını Vatan Bilgisayar`da sıfırdan işe başlayıp, yönetici geliştirme programı sonrasında terfi ederek yönetici olmuş.

    * Darty: 26 mağazasında 800 çalışanı olan Darty, 2012`de açacağı 5 mağazayla birlikte 150 kişiye istihdam sağlamayı planlıyor. Firma, özellikle satış ekibine takviye yapacak. Destek birimler adı verilen depo, kasa ve müşteri hizmetleri ve mağaza yönetim ekibi en çok işe alım yapılacak pozisyonlar arasında. Çağrı merkezi ve satış sonrası servis de en çok alım yapılacak diğer ekipler. Tüm pozisyonlar için ortak kriter; müşteri odaklılık, saygı ve hevesli olmak. Ekip olma ruhunu taşıyan ve adanmışlığı yüksek kişilerle çalışmak isteyen firma, mağaza müdürlerinin seçiminde yönetim ve sektör deneyimi arıyor. Üniversiteden yeni mezun adaylarda ise firmanın ürünlerine duydukları ilgi veya ilgili konularda hobi sahibi olmalarına bakılıyor. Darty, çalışanlarına yılda bir kez sadakat primi veriyor, özel sağlık sigortası yaptırıyor.

    130 yeni mağaza açılacak

    Firma Açacağı mağaza sayısı İşe alacağı kişi

    Vatan Bilgisayar 53 1.400
    Media Markt-Saturn 12 1.200
    Teknosa 20 1.000
    Electro World 20 1.000
    Bimeks 20 500
    Darty 5 130
    Gold 10 200

    Haberin Kaynağı : Rahime Baş Uçar / Para Dergisi



Facebook Hesabından Yorumla






  • Avrupa borsaları ABD verisiyle kırmızıda

    Avrupa borsaları ABD verisiyle kırmızıda

    Avrupa borsaları ABD verisiyle kırmızıda

  • Japonya`nın ihracat devrinin sonu

    Japonya`nın ihracat devrinin sonu

    Japonya`nın ihracat devrinin sonu

  • Borsa kazandırdı, dolar geriledi

    Borsa kazandırdı, dolar geriledi

    Borsa kazandırdı, dolar geriledi

  • Hangi yatırım aracı bugün ne kazandırdı?

    Hangi yatırım aracı bugün ne kazandırdı?

    Hangi yatırım aracı bugün ne kazandırdı?

  • Altın fiyatları artınca,bankada kasa kalmadı

    Altın fiyatları artınca,bankada kasa kalmadı

    Altın fiyatları artınca,bankada kasa kalmadı

  • Avrupa borsaları ABD verisiyle kırmızıda
  • Japonya`nın ihracat devrinin sonu
  • Borsa kazandırdı, dolar geriledi
  • Hangi yatırım aracı bugün ne kazandırdı?
  • Altın fiyatları artınca,bankada kasa kalmadı

  • MIT Endüstriyel Ürünleri Tanıtımı Yapıldı

    MIT Endüstriyel Ürünleri Tanıtımı Yapıldı

    MIT Endüstriyel Ürünleri Tanıtımı Yapıldı

  • Avrasya`nın bir numaralı Bilişim fuarını kim kaptı?

    Avrasya`nın bir numaralı Bilişim fuarını kim kaptı?

    Avrasya`nın bir numaralı Bilişim fuarını kim kaptı?

  • Avrasya Tarım 2011 fuarı kapılarını açtı

    Avrasya Tarım 2011 fuarı kapılarını açtı

    Avrasya Tarım 2011 fuarı kapılarını açtı

  • Afrikalı işadamları geliyor

    Afrikalı işadamları geliyor

    Afrikalı işadamları geliyor

  • Cezayir yeni yatırım kapısı

    Cezayir yeni yatırım kapısı

    Cezayir yeni yatırım kapısı

  • MIT Endüstriyel Ürünleri Tanıtımı Yapıldı
  • Avrasya`nın bir numaralı Bilişim fuarını kim kaptı?
  • Avrasya Tarım 2011 fuarı kapılarını açtı
  • Afrikalı işadamları geliyor
  • Cezayir yeni yatırım kapısı

2011 yılı finansal açıdan sizin için nasıl bir yıl oldu?