Bu ülkelerde üretilen malların TSE temsilciliğinden belge almadan Türkiye`ye getirilemeyeceğini söyleyen Bakan Ergün, uygulamanın gümrükleri de rahatlatacağını ifade etti.
Türkiye, cari açığını azaltmak için 4 koldan tedbir almaya başladı. Ekonomi Bakanlığı`nın ‘gereksiz yere ithalatı önlemek için` hazırladığı strateji belgelerinin yanı sıra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da ‘ara malı ithalatını mercek altına almak ve TSE`yi dünya markası yapmak için` önemli bir adım atıyor. Bu kapsamda Türk Standartları Enstitüsü`nde (TSE) değişikliğe gittiklerini açıklayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yeni dönemde TSE`nin, yurtdışında 10 değişik ülkede temsilcilik açacağını söyledi.
İlk olarak Çin`de, hemen ardından da Almanya`nın Hamburg şehrinde bir şube açılacağını duyuran Ergün, ``Çin`de üretilen ürünlerin Türkiye`ye gelebilmesi için, firmalar o ülkedeki TSE biriminden belge alacaklar. Bu da Türkiye`de piyasaya sunulacak ürünlerin kaliteli ve standardına uygun olması demek. Bu uygulama aynı zamanda ülkemize girecek ürünlerin gümrüklerimizde beklememesi anlamına da gelecek.`` dedi.
Bakan Ergün, birkaç gün içinde Şangay`da bu adımı atacaklarını belirtti. Türkiye`nin en çok Çin ve Almanya`dan ithalat yaptığını hatırlatan Ergün, ``Bu, Türkiye`ye mal satan şirketlerin daha profesyonel iş yapmasını zorunlu kılacak.`` ifadesini kullandı. 57 yıldır faaliyet gösteren TSE`nin son yıllarda ekonomide ve diğer alanlarda yaşanan gelişmeler sebebiyle yurtdışında da teşkilatlanma ihtiyacının ortaya çıktığını aktaran Ergün, ilgili değişikliği dün bir kanun hükmünde kararname çıkararak Resmi Gazete`de yayımladı.
``Uluslararası belgelendirme yapan küresel belgelendirme kuruluşlarının bulunduğu bir ortamda niçin TSE de uluslararası alanda etkinliğini artırarak bu küresel kuruluşlar arasında yerini almasın?`` diye soran Ergün, ticaret hacmi yüksek ülkelerde TSE`nin şubesinin açılması halinde bunun ara malı ya da tüketici ürünlerine fiyat avantajı olarak yansıyacağını kaydetti. Ortadoğu ülkelerinde standardizasyon ve benzeri konuların zayıf olduğunu belirten Ergün, TSE`nin bu pazarlara girmesi halinde yurtdışında açacağı şubeler aracılığıyla uluslararası etkinliği ve tanınırlığının da artacağını dile getirdi.