Akıllı tahta ve tabletlerin ihalesi sonuçlanmak üzere

    Dinçer, FATİH Projesi kapsamında akıllı tahtaların ve tablet bilgisayarların ihalelerinin bitmek üzere olduğunu belirtti.
    Haber Yayın Tarihi : 29.12.2011

    Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, FATİH Projesi kapsamında akıllı tahtaların ve tablet bilgisayarların ihalelerinin bitmek üzere olduğunu belirterek, şubat ayına kadar projenin yürütüleceği pilot okullara dağıtılacağını bildirdi

    Bakan Dinçer, 2011 yılında bakanlığının yaptığı çalışmalara ve 2012 yılında eğitim alanında yapılacak projelere ilişkin AA muhabirlerinin sorularını yanıtladı.

    Soru: Önemli projelerinizin arasında FATİH Projesi de yer alıyor. Projede gelinen aşamalar hakkında bilgi verir misiniz- Ne zaman uygulamaya geçilecek

    Bakan Dinçer: FATİH Projesi ile ilgili dört ana ögeden bahsetmek lazım. Birincisi akıllı tahta, ikincisi tablet, üçüncüsü internet hizmetleri ve diğer altyapılar dördüncüsü ve belki de en önemlisi bilişim donanımıyla eğitim içeriklerinin donanımının sağlanmış olması.

    Akıllı tahtayla alakalı genel tasarımı yapıldı. Ürünün tasarımı MEB uzmanları ve piyasa aktörlerinin katkılarıyla oldu. Son günlerde gazetelerde konuyla ilgili bazı eleştiriler çıkıyor. Zannediyorum konu ve konunun teknolojik altyapısı ve gerektirdiği uzmanlığı bilmeyen insanların konuştuğu meseleler bunlar. Bir kere akıllı tahta Türkiye`ye özgü ve özgün bir tasarım. Bu tasarımı yaparken de biz Milli Eğitim Bakanlığı uzmanları ve Bakanlığın koordinasyonunda piyasa aktörlerinden yardım aldık. Değişik, özel firmalar. Türkiye`nin elektrik ve elektronik sanayi çok gelişmiş bir sanayidir. Yurt dışı ihracatımızın içinde çok önemli paya sahiptirler ve orada ciddi Ar-Ge departmanları vardır. Biz özel sektörün Ar-Ge uzmanlarında da bu konuda destek aldık.

    Bununla ilgili bize destek veren her kurum bu endüstriyel tasarımıyla alakalı, belki de haklı olarak, kendileri bu endüstriyel tasarım ürünleriyle ilgili tesciller ve patent alma hakları talep ettiler. Biz bununla alakalı bütün hakların Milli Eğitim Bakanlığında olması gerektiğini düşündüğümüz için de yapılan çalışmalardan sonra ortaya çıkan nihai ürünün hem endüstriyel tasarımını Bakanlığımız adına aldık hem de bunun patentini alacağız. Çünkü çok özgün bir ürün.

    Bu tahtayla alakalı da ihalemizi yaptık. Nitekim bu ürünün tasarımına dahil olan bütün firmalar teklif verdiler bize. Tasarımının içinde görev almış firmaların hepsi teklif verdi ve bu teklif veren firmalardan birisi de uygun bir fiyatla ihaleyi aldı. Yakında, ihale süreçleri hukuken tamamlandığında 17 ilde biz akıllı tahtaları uygulayacağımız okullarda yerleştirmeye başlıyoruz. İnşallah şubat ayına kadar da bunlar yerleştirilmiş olacak. Akıllı tahtayla ilgili tasarımlar bitti, ihalesi bugünlerde bitmek üzere, şubat ayına kadar da tahtalarımız pilot uygulayacağımız okullarımızda yerlerini alacaklar.

    ``Pilot uygulama kapsamındaki tabletleri şubata kadar dağıtacağız``

    Tabletler için çok uzun çalışmalar yaptık. Çocuklara ve öğretmenlerimize hangi nitelikleri taşıyan tabletlerin dağıtılacağını, TÜBİTAK`ın başkanlığında yürütülen bir çalışmayla belirledik. Tablet özellikleri şu anda belli ve bu özellikler üzerinde yine pilot uygulama için ihtiyaç duyduğumuz tabletlerin alımı için ihaleyi yapıyoruz. Yakında bu da tamamlanacak.

    Tabletle ilgili ikinci mesele ise bunun Türkiye`de üretiminin gerçekleşmesi. Pilot uygulamanın temel gerekçelerinden birisi de bu oldu. Şayet biz öngördüğümüz bütün tabletleri şimdi almaya çıksaydık, ilk yıl dağıtacağımız bütün tabletleri, o zaman mecburen ithal etmek durumunda kalacaktık. Halbuki istiyoruz ki bu Türkiye`de üretilsin. Bu maksatla Türkiye`de üretim yapabilecek bir zamana ve sürece ihtiyaç var. Onu sağlamak amacıyla pilot uygulamada sınırlı kalacak şekilde tablet alımını ihale ettik, bu ihale bugünlerde bitmek üzere yakında da biz çocuklarımıza ve öğretmenlerimize yönelik bu süreci tamamlamış olacağız ve şubat ayına kadar da dağıtmış olacağız.

    ``9. sınıf derslerinin e-içerikleri hazırlandı``

    İnternet ve diğer altyapı hizmetlerinin sunulması konusunda çok farklı alternatifler var, ama biz kalıcı bir şekilde çözmek istedik. O yüzden her okula fiber kablo döşenmesini, her tahtada fiber kabloyla internet hizmetinin olmasını ve her sınıfta en az 10 megabitlik bir internet hizmetinin, işlerin aksamaması için yürütülmesini sağlamaya çalışıyoruz. Bununla ilgili görüşmelerimiz, altyapıyla ilgili teknik şartnamelerin hazırlanması, piyasada bu hizmeti verebilecek kurumlarla görüşmeler çok yoğun şekilde devam ediyor. Neticelendiğinde bunun da ihalesi yapılacak.

    Ama görebildiğimiz kadarıyla bunun ihalesiyle ilgili altyapı yatırım maliyetleri oldukça yüksek. Dolayısıyla uzun yıllara yayılan bir ihaleyi yapmak gerekecek, bu da hukuki bir altyapıyı gerekli kılıyor. Bu açıdan hazırlık yapıyoruz ve nihayet e-içeriklerin hazırlanması, tablette ve tahtada kullanacağımız hem bilişim donanımının hem de kitap içeriklerinin oluşturulmasıyla ilgili çalışmalar... Yine bunun için de TÜBİTAK`ta özellikle üniversite öğretim üyelerinden oluşan e-içerik heyetimiz var, çalışmaları yürütüyor.

    Piyasada bu zamana kadar bize hibe edilen programlar vardı, bizim kendimizin geliştirdiği programlar vardı. Bunlar çok geniş kapsamlı şekilde incelendi, özellikle 9. sınıfta ihtiyaç duyulan bütün derslerin e-içerikleri hazırlandı. 9. sınıfta tabletleri dağıttığımızda hem akıllı tahtalarımızda hem de çocukların tabletlerinde 9. sınıfa ait bütün derslerin e-içerikleri hazır olacak.

    e-içeriklerde zenginleştirme de yapıyoruz. Sadece kitapta var olan bilgiler aynen aktarılıyor değil aynı zamanda onlarda zenginleştirme yapılıyor, içerikle yani ana okuma metinleriyle beraber video gösterimler, animasyonlar, grafikler, özel panolar ve programlar gibi altyapısı da olacak. Aynı zamanda bir de etkileşim de olsun istiyoruz. Yani öğrenciyle tablet arasında ve program arasında etkileşim olsun, sorular olsun, cevaplar olsun, ödevle ilgili kontroller olsun diye düşünüyoruz. Buna dair de çalışmalar yürütülüyor. Zannediyorum şubat ayına kadar bunların hepsi tamamlanmış olacak. Biz bütün boyutlarıyla çalışmamıza başlamış olacağız diye hedefliyoruz.

    ``Hayat boyu öğrenmeyi geliştirecek bir çaba ortaya konulacak``

    Soru: Yeni Teşkilat Kanunu ile Bakanlık bünyesinde Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü kuruldu. Genel Müdürlüğün stratejisi ve çalışmaları netleşti m

    Bakan Dinçer: Genel Müdürlük yeni bir Genel Müdürlük, ama hayat boyu öğrenmeyle ilgili bizim bir strateji çalışması yapmamız gerekiyor. Genel Müdürlüğün yeni olması sebebiyle de bu stratejinin hemen üretilmesi de söz konusu olamaz. Ama en azından şimdiye kadar yaptığımız halk eğitim merkezlerinde, çıraklık eğitim merkezlerinde ve değişik merkezlerde, sürekli eğitim merkezlerimiz var, oralarda yaptığımız çalışmalar devam ediyor. Ama onların hepsini bir bütünlük içinde ele alan ve Türkiye`de hayat boyu öğrenmeyi geliştirecek bir çaba ortaya konulacak. Aslında uluslararası alanda mukayese yapıldığında gelişmiş ülkelerde hayat boyu öğrenmenin toplam öğrenme içindeki oranı yüzde 14′ler civarında, bizim ülkemizde ise bu oran yüzde 2′ler civarında gözüküyor. Bu bütünüyle gerçeği yansıtmayabilir. Ülkemizde yapılan eğitimlerin hepsi kayıt altına alınmadığı için belki bütün ve gerçeği yansıtmayabilir, ama bu oranın her şeye rağmen çok düşük olduğunu da söylememiz lazım.

    ‘Okullarda Hayat Olsun` projemiz yine hayat boyu öğrenmeyle ilgili de çok alakalı bir proje. Biz orada mahalle halkını, çocukların ebeveynlerini eğitmeyi de planlıyoruz. Sadece halk eğitim merkezlerinde değil bütün okullarımızda buna yönelik programlar yapılsın istiyoruz. Yine sivil toplum örgütlerinin yaptığı programların belki kayıt altına alınması lazım gelecek, bununla ilgili çalışmalar yürütülüyor.

    Fransa`nın ``Ermeni teklifi``

    Soru: Fransız Parlamentosu`nda kabul edilen henüz Senato`da görüşülmeyen ``Ermeni teklifinin`` ardından açıklanan yaptırımların, eğitim alanına yansıması nasıl olacak

    Bakan Dinçer: Şu anda konuyla ilgili verilmiş bizim bir kararımız yok. Geçtiğimiz hafta içinde Türkiye`deki Fransız okullarının yöneticileriyle ve mütevelli heyet başkanlarıyla ve Galatasaray Üniversitesi ve Galatasaray Lisesi yöneticileriyle bir araya geldik. Normal şartlarda Galatasaray Lisesi ve Galatasaray Üniversitesi Fransız okulu değil, bizim kendi okulumuz. Yani onun da dahil edilmesinin sebebi biz normalde o gün Fransa`nın bu yaptığı yanlışlığın nasıl önüne geçilebilir.

    Çünkü Fransa özellikle bu kanun tasarısıyla şimdiye kadarki kendi temellerini inkar eden bir tavır içine girdi. Tam da bizim gibi ülkeler demokratikleşmeyi, insan hak ve özgürlüklerini esas alan bir tavır ortaya koymaya başlamışken ve kendi değişim süreçlerini bu değerler üzerinden yapmaya başlıyorken, Batı`da bu değerler üzerinde iddialı olan ülkelerin kendilerini geriye dönüş sağlayan bir çaba içine girmeleri doğrusu çok müthiş bir çelişki oluşturdu. Burada gelişmiş ülkelerin demokrasiden taviz veren ve geriye dönen, giderek daha milliyetçi, giderek kendisinin dışındaki her şeyi ötekileştiren tavrı, demokratikleşmeyi, insan hak ve özgürlüklerini esas alan ülkeler için de bir sorun oluşturmaya başlayacak.

    Bu açıdan bakıldığında biz kendi aramızda bir istişare yaptık. Onların her birinin konuyla ilgili yapabileceği görüşmeler varsa o görüşmeler için çaba sarf edeceklerine dair bana önerileri oldu. Bunların üzerine görüşmeler yaptık, onun dışında şu ana kadar somutlaşmış bir tedbir çalışmamız yok. Temenni ediyoruz ki Fransa bu yanlışından döner bizim de başka bir tedbir almaya ihtiyacımız kalmaz. Buradaki okullar normalde bizim çocuklarımıza hizmet ediyorlar ve bizim çocuklarımızı eğitiyorlar. Dolayısıyla o okullara karşı bizim çok ön yargılı tavırlar içinde olmamız beklenmemelidir.

    Dengeli beslenme konusunda yürütülen çalışmalar

    Soru: Okul kantinlerindeki denetimler ve Sağlık Bakanlığı ile obeziteye karşı yürütülen çalışmalar nasıl gidiyor

    Bakan Dinçer: Çocuklarımızın sağlıklı beslenmeleriyle ilgili aldığımız tedbirler sadece okullarda gazlı içeceklerin veya diğer kızartma türü yiyeceklerin satılışının önlenmesinden ibaret değil. Şu anda İstanbul`da 40′dan fazla okulda çok kapsamlı bir şekilde dengeli beslenmeyle ilgili bir uygulama yürütüyoruz. Orada yemeklerin niteliği, türü, sayısı ayrıca kantinde nelerin olması gerektiği ve dengeli bir beslenme için kantin standardının ne olacağına dair çalışmalar da yürütülüyor. Bununla ilgili bilimsel çabalar var. Bir takım vakıflardan, sivil toplum örgütlerinden destek alıyoruz. Bu çalışmalar neticelendikçe onların okullarımızda yaygınlaşması için de tedbirler alacağız.



Facebook Hesabından Yorumla






  • Avrupa borsaları ABD verisiyle kırmızıda

    Avrupa borsaları ABD verisiyle kırmızıda

    Avrupa borsaları ABD verisiyle kırmızıda

  • Japonya`nın ihracat devrinin sonu

    Japonya`nın ihracat devrinin sonu

    Japonya`nın ihracat devrinin sonu

  • Borsa kazandırdı, dolar geriledi

    Borsa kazandırdı, dolar geriledi

    Borsa kazandırdı, dolar geriledi

  • Hangi yatırım aracı bugün ne kazandırdı?

    Hangi yatırım aracı bugün ne kazandırdı?

    Hangi yatırım aracı bugün ne kazandırdı?

  • Altın fiyatları artınca,bankada kasa kalmadı

    Altın fiyatları artınca,bankada kasa kalmadı

    Altın fiyatları artınca,bankada kasa kalmadı

  • Avrupa borsaları ABD verisiyle kırmızıda
  • Japonya`nın ihracat devrinin sonu
  • Borsa kazandırdı, dolar geriledi
  • Hangi yatırım aracı bugün ne kazandırdı?
  • Altın fiyatları artınca,bankada kasa kalmadı

  • MIT Endüstriyel Ürünleri Tanıtımı Yapıldı

    MIT Endüstriyel Ürünleri Tanıtımı Yapıldı

    MIT Endüstriyel Ürünleri Tanıtımı Yapıldı

  • Avrasya`nın bir numaralı Bilişim fuarını kim kaptı?

    Avrasya`nın bir numaralı Bilişim fuarını kim kaptı?

    Avrasya`nın bir numaralı Bilişim fuarını kim kaptı?

  • Avrasya Tarım 2011 fuarı kapılarını açtı

    Avrasya Tarım 2011 fuarı kapılarını açtı

    Avrasya Tarım 2011 fuarı kapılarını açtı

  • Afrikalı işadamları geliyor

    Afrikalı işadamları geliyor

    Afrikalı işadamları geliyor

  • Cezayir yeni yatırım kapısı

    Cezayir yeni yatırım kapısı

    Cezayir yeni yatırım kapısı

  • MIT Endüstriyel Ürünleri Tanıtımı Yapıldı
  • Avrasya`nın bir numaralı Bilişim fuarını kim kaptı?
  • Avrasya Tarım 2011 fuarı kapılarını açtı
  • Afrikalı işadamları geliyor
  • Cezayir yeni yatırım kapısı

2011 yılı finansal açıdan sizin için nasıl bir yıl oldu?