Ancak elektrik tüketimi fazla olan sulama birliklerinin kesintiden müstesna tutulması gündemde. Birlik yönetimi, faturalandırmanın hasat döneminde yapılması halinde ödemelerde aksama olmayacağı görüşünde.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, elektrikte kayıp kaçağın faturası 3 milyar liraya yaklaşınca harekete geçti. Bakanlık, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve sektör temsilcilerini bir araya toplayarak, kayıp kaçağı ve faturayı ödemeyen abonelerin durumunu masaya yatırdı. Sorunun çözümü için ilgililere başvuran yetkililer, birtakım önlemler üzerinde dururken, elektrik tüketimi yoğun olan sulama birliklerinden ilginç bir talep geldi. Birlik temsilcileri, faturalandırmanın hasat döneminde yapılmasını istedi. Enerji yönetimi kaynaklarından alınan bilgiye göre kayıp-kaçağın engellenmesinde, kaçak kullananların kamuoyuna açıklanması, elektriğinin kesilmesi, bölgesel fiyat tarifesine geçilmesi gibi önlemler üzerinde duruluyor.
Ancak enerji yönetimi ve sektör temsilcileri, fatura ödemeyen abonelerin elektriğinin kesilmesi konusunda fikir birliği yaptı. Konuyla ilgili yapılan son toplantılarda da kesintiler, tartışma konusu oldu. Toplantıya katılan bazı milletvekilleri, düşük faturalı abonelerin hemen elektriğinin kesilmemesini istedi. Elektrik tüketimi yoğun olan sulama birlikleri de faturalandırmanın hasat dönemine göre yapılmasını istedi. Söz alan dağıtım şirketi temsilcileri, Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) veya Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ`nin (TETAŞ) kendilerinden elektrik parasını hasat dönemine uygun yapması halinde bunu abonelere yansıtabileceklerini ifade etti. Bakanlık katılımcıları küçük faturalar için de çözüm önerisi sundu: Ödeme gücü olmayan aboneler durumlarını belgeleyerek il ve ilçelerdeki Sosyal Yardımlaşma Fonu`ndan yardım isteyebilecek.
Elektrikte kayıp-kaçak konusu, uzun bir süredir, kamuoyunda tartışılıyor. Bazı bölgelerde kayıp-kaçak oranı yüzde 80′lere kadar çıkıyor. Bazı illerde ise resmi daireler hariç elektrik faturası ödeyen abonelerin sayısı çok düşük rakamlarda kalıyor. İstanbul gibi bazı büyük illerde ise kayıp-kaçak oranı düşük olmasına karşın kayıp-kaçak tüketim miktarı ciddi boyutlarda. Öte yandan Türkiye`de faaliyet gösteren ve TEDAŞ`a bağlı olan 21 elektrik dağıtım şirketinin tamamına yakını özelleştirme kapsamında ihale edildi. Şirketlerin yarıya yakını özel sektöre geçerken, ihalesi yapılan diğer bölgelerin de devir süreci devam ediyor. Kısa bir süre sonra Türkiye`de elektriğin tamamına yakını özel sektör eliyle veriliyor olacak.
Elektrik kayıp-kaçak toplantılarında milletvekilleri, vatandaşlardan gelen sorunları dile getirdi. Bazı milletvekilleri, düşük faturaları abonelerin elektriğinin ödeme yapılmaması halinde hemen kesilmemesini istedi. Vekillerin gerekçeleri arasında, hasta ve zorunlu sağlık cihazı kullananlar görülüyor. Vekillerin bu taleplerine bakanlık katılımcıları ``Herkes faturasını ödemek zorunda. Ancak, mağdur olan veya durumu zorda olan vatandaş var ise durumunu belgeleyip Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu`ndan yardım isteyebilir.`` açıklamasını yaptı.
EDAŞ yetkilileri de, 20 liranın altında faturaların bir sonraki döneme ertelendiğini ancak tahakkuk ettirilen faturanın ödenmesi gerektiğini dile getirdi. Elektrikte kesintiler ve kayıp-kaçak sorununun konuşulduğu toplantılara EPDK temsilcileri de katılıyor. EPDK yetkilileri elektrik kesintileri konusuna açıklık getirdi: Yürürlükteki mevzuata göre elektrik dağıtım şirketleri (EDAŞ`lar), sattıkları elektriğin bedelini tahsille, aboneler de ödemeyle zorunludur. Elektrik bedelini yani faturasını ödemeyen abonelerin elektriğinin kesilmesi yasal mecburiyettir. Dağıtım şirketleri bu görevi yerine getirmek zorundadır. Bu nedenle, aboneler tükettiği elektriğin bedelini zamanında ödemeleri gerekiyor.