Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Mehmet Cirav, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle son 10 yılda fındık sektöründe oyunun kurallarına göre oynanmasının önemli olduğunu vurgulayarak, ``Serbest piyasa ekonomisinin hayata geçirilmesi için gösterilen gayretlerin ne kadar doğru olduğu bugün artık herkes tarafından görülüyor`` dedi.
Fındıkta 2009 yılından bu yana uygulanan serbest piyasa şartlarının yanı sıra aynı dönemde mağdur duruma düşebilecek üreticinin gerektiğinde destekleme primiyle korunmasının çok doğru bir politika olduğunu ve bunun üreticiden ihracatçıya kadar herkes tarafından görüldüğünü belirten Cirav, ``Bu durum, bizim de kurum olarak her zaman ve her şartta savunduğumuz ‘üreticiden tüketiciye kadar fındık bir bütündür` ilkesinin sonucudur`` diye konuştu.
Mehmet Cirav, 2011 yılı ürünü fındığı değerlendirerek, şöyle devam etti:
``Bu sezon fındığa baktığımızda sezona kilosu 6,20 lira ile başlayan 50 randıman levant kalite fındık, bugün 7,20 liraya kadar yükseldi. Üretici açısından bu duruma bakıldığında son derece memnunlar. Ayrıca piyasa fiyatının üzerine üreticiye destek için dekar başına verilen paranın da ilave edilmesiyle, fındık Türk lirası bazında tarihin en iyi fiyatına ulaşmıştır. Fındığı elinde tutan üreticimiz bu fiyatları iyi değerlendirmeli.``
Üretici açısından oluşan avantajlı durumun ihracatta tersine yaşandığını anlatan Cirav, ``Fiyatın yüksek olması, ihracatı miktar bazında olumsuz etkilemiştir. Eylül ayında başlayan 2011-2012 rakamlarına baktığımızda miktar bazında geçen sezona göre yüzde 25 dolayında bir azalma söz konusu`` dedi.
İstikrarın önemi
Türkiye`nin fındıkta hedefleri olan bir ülke konumunda bulunduğunu belirterek, bu hedefin her yıl üretilen fındığın tamamını satmak olması gerektiğini dile getiren Cirav, şunları söyledi:
``Türkiye için fındığın kullanıldığı alanların azalmasından kaygı etmemek mümkün değil. Çünkü bu yıl 450-500 bin ton dolayında gerçekleşen rekoltenin tüketimini sağlayabilirsiniz. Ancak geçmişte yaşandığı gibi 700, 800, hatta 1 milyon tona yaklaşan rekolteler oluştuğunda ne olacak? Alıcılar, yani ithalat yapanlar her üründe olduğu gibi fındıkta da istikrarlı bir piyasa ile çalışırlarsa, aynı istikrarla ürün yelpazesini genişletip, fındık kullanımını artırırlar. Yıllara göre fiyatlar arasında büyük farklılıkların oluşması fındık kullanan imalatçılar için tercih değil, aksine terk edici bir davranış biçimi yaratır.``
TTB Meclis Başkanı Cirav, Türkiye`nin söz sahibi olduğu fındıkta her aşamada istikrarlı olmak ve bu istikrarı serbest piyasa şartlarında sağlamak zorunda olduğunu da vurgulayarak, bunun da ancak fındığa çok yönlü bakmayla sağlanabileceğini sözlerine ekledi.