Yapılan araştırmaya göre, bu işletmelerin yüzde 92′si İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Gelişen İşletmeler Piyasası`nı (GİP) avantaj olarak görüyor. Yarısı ise işletmelerinin GİP`te işlem görmesini istiyor.
Küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) yüzde 92′si İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Gelişen İşletmeler Piyasası`nı (GİP) anapara ve faiz benzeri geri ödemesi olmayan bir kaynak olması dolayısıyla avantaj olarak görüyor.
Ata Yatırım`ın yaptığı ‘Gelişen İşletmeler Piyasası ve KOBİ Araştırması 2011′e göre, KOBİ`lerin yüzde 93′ü Gelişen İşletmeler Piyasası`nın güvenilir olduğunu vurgularken, yüzde 92′si burada var olmanın avantajlı olduğunu düşünüyor. Türkiye`de KOBİ`lerin karşılaştıkları en öncelikli problem yüzde 43,4′lük bir oranla finansman sıkıntısı olarak ortaya çıkarken, ikinci ve üçüncü sırada ise devlet desteği ve yüksek vergiler yer alıyor.
Verilere göre, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yüzde 92′si Gelişen İşletmeler Piyasası`nı anapara ve faiz benzeri geri ödemesi olmayan bir kaynak olması dolayısıyla, yüzde 93′ü ise şirket hakkında güvenilir, düzenli ve sürekli bilginin var olması ve şirketin tanınırlığının artması anlamında GİP`i avantaj olarak görüyor. Bu işletmelerin büyük çoğunluğu GİP`i daha önceden duymadığını, duyanların yarısından çoğunun ise bu piyasanın içeriğini bilmediklerini ifade etti.
Araştırmaya göre, KOBİ`lerin yüzde 50′si işletmelerinin GİP`te işlem görmesini istiyor. Burada işlem görmeyi düşünmeyen yüzde 26,8′lik dilimin gerekçesi ise yeterince büyük firma olmadıkları için giremeyeceklerini düşünmeleri olarak dikkat çekiyor.
Gelişen İşletmeler Piyasası, gelişme ve büyüme potansiyeline sahip şirketlerin sermaye piyasalarından fon sağlamak amacıyla ihraç edecekleri menkul kıymetlerin işlem görebileceği şeffaf ve düzenli bir ortam oluşturmak amacıyla İMKB bünyesinde 2009′da kuruldu. Bu piyasada, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından kayda alınmış, ancak İMKB`nin kotasyon şartlarını sağlayamayan şirketlerin menkul kıymetleri işlem görüyor.
KOBİ DANIŞMANI
Destek için banka ile KOSGEB işbirliği
KOBİ`lerin ekonomik ve sosyal kalkınmada üstlendiği role bağlı olarak uluslararası seviyede ortaya çıkan destek sistemleri ve politikaları ülkemizde de somutlaşarak başta Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) olmak üzere birçok kurum tarafından uygulanıyor.
KOSGEB`in faiz desteği modelinde özel sermayeli bankalarla işbirliğine gittiğinden beri başlattığı tüm projelerde Türk Ekonomi Bankası (TEB) olarak yer aldık. 2008′den bu yana 1000+1000 Makine Teçhizat Alım Kredisi, İmalatçı, Esnaf ve Sanatkâra Destek Kredisi (1. cansuyu kredisi), İhracat Destek Kredisi 2008, İstihdam Endeksli Cansuyu Kredisi, İhracat Destek Kredisi 2009, 100.000 KOBİ Destek Kredisi, Acil Destek Kredisi, GAP Bölgesi KOBİ Makine Teçhizat Yatırım Destek Kredisi, Ölçek Endeksli Büyüme Destek Kredisi ve İhracat Destek Kredisi 2010 olmak üzere toplam 10 projede birçok işletmenin kredi kullanımına aracı olduk. KOSGEB ile yürüttüğümüz başarılı birlikteliğe başvuruları 17 Ekim`de başlayan ‘Acil Destek Kredisi 2011′ ve yine başvuruları 12 Aralık`ta başlayan ``Van İli Acil Destek Kredisi`` ve ``Van İli İşletme Sermayesi Destek Kredisi`` ile devam ediyoruz.
KOSGEB tarafından ülkemizde yaşanan doğal afetler (özellikle sel, su baskını, zelzele, büyük kuraklık, anormal şiddette fırtına) harp, genel grev, yangın, halk hareketleri, terör gibi durumlardan etkilenen ve bu durumu ilgili resmî makamlardan belgeleyen, başkanlığın veri tabanına kayıtlı işletmelere uygun şartlarda finansal destek sağlamak amacıyla başlatılan Acil Destek Kredisi uygulaması, Van`da yaşanan deprem felaketi ile bu şehre özel yukarıda bahsi geçen 2 kredi faiz desteği programı ile devam ediyor.
Söz konusu olumsuzlukları yaşayan küçük ve orta ölçekli işletmeler, 6 aydan başlayan ödemesiz dönemler ve 36 aya varan vadelerle faizinin tamamının KOSGEB tarafından karşılandığı kredi imkânından faydalanabiliyorlar. Belirtilen tüm bu özellikleri taşıyan ve kredi desteğinden faydalanmak isteyen tüm firmaları şubelerimize TEB KOBİ Bankacılığı ile tanışmaya davet ediyoruz.