FARK YARATAN TEKNOLOJİ MİKRO PLAKALI ISI EŞANJÖRLERİ
Endüstriyel tasarımlarda olağanüstü bir değişikliğe rastlamak pek mümkün olmuyor,Dünyada ısı eşanjörleri ile ilgili 1970 lerden bu yana aynı temel ısı değiştirici modeli kullanılmakta, şimdi ise EKİN ENDÜSTRİYEL`in Türkiye pazarına sunduğu Danfoss patentli mikro plakalı kaynaklı ısı değiştiriciler sayesinde bu tamamen değişmek üzere.
Micro Plate teknolojisinin doğasında var olan esneklik sayesinde ısı transferi ile ilgili hangi uygulama olursa olsun en yüksek verimliliği yakalamak mümkün.Benzersiz plaka kanal modeli ile eşanjör teknolojisinin sınırlarını genişleten mikro plakalı eşanjörler,daha yüksek sıcaklık ve basınç seviyelerinde çalışma olanağı ile birlikte daha hafif ve ince tasarımı ile kaynak birleşimlerindeki tasarrufun yanı sıra kullanılan soğutucu gaz miktarından da -50 tasarruf edilmesini sağlar,
Ekstra Performans Düşük CO2 Emisyonu ve Düşük Maliyet
Isı pompaları, soğutma grupları ,daire giriş istasyonları ve diğer birçok uygulamada verimliliği doğrudan ve olumlu yönde etkileyen mikro plakalı kaynaklı ısı eşanjörleri; enerji tüketimi ve düşük CO2 emisyonları sağlar ve böylece verimlilik ve daha iyi bir çevresel performans sağlanmış olur.
Standart kaynaklı ısı eşanjörleri ile hacim oranı olarak kıyaslandığında -40 daha az hacimde basınç kayıplarını yarı yarıya azaltarak -33 daha fazla ısı transferi gerçekleştirilir.
Isı Pompası Uygulamaları
Isı pompası uygulamalarında her koşulda (kondenser yada evaporatör) tam anlamıyla mevsimsel verimlilik sağlayarak tam yükte ve yarım yükte sistemin verimli çalışmasını sağlar kullanılan gazın cinsine göre (407-C , 410-A) sınıflandırılmış model gruplarıyla uygulamanın cinsine göre plaka kanal modellerine ve yüksek işletme basıncına sahiptir, eşanjörlerin yüksek basınç ve sıcaklık şartlarına uygun olması aynı zamanda, ısı pompası uygulamalarında yüksek kondensasyon sıcaklıklarında çalışabilme olanağı sağlarken yüksek COP değerleri elde etmemizi ve doğrudan ısı pompasının veriminin artmasını sağlar.
Daire Giriş Sıcak Su Uygulamaları
Binalarda Enerji Performansı (BEP) Yönetmeliği ile birlikte çok fazla sayıda bağımsız bölümü bulunan konut yapılarında merkezi sistemler zorunlu hale getirildi.Enerji verimliliği yüksek olan merkezi sistemlerin,farklı kullanım tercihleri ve miktarları için enerji tüketim bedellerini paylaştırmaya olanak veren daire giriş sıcak su istasyonları, yeni inşa edilen yapılarda da ve mevcut yapılarda sıklıkla uygulanmaya başlanmıştır. Daire giriş istasyonları dahilindeki tüm ölçüm ve akış kontrol ekipmanları belli basınç kayıplarına sebep olmaktadır, ancak istasyonlar üzerindeki plakalı eşanjördeki basınç kaybı doğrudan verimliliği ve daire içerisin deki kapasiteyi etkileyebildiğinden plakalı eşanjör en önemli ekipman olarak görünmektedir.
İstasyon içerisinde ekipmanların demontaj imkanı sağlayacak şekilde dizayn edilmesi ve olabildiğince kompakt bir tasarıma sahip olması gerektiğinden dolayı kullanılan plakalı eşanjörün boyutları son derece önem teşkil etmektedir,mikroplaka kanal modeli sayesinde sistem içerisinde bulunan eşanjör hacmi ve basınç kayıpları yarıya inerken verimlilk -33 artmaktadır.
Soğutma Uygulamaları
Tüm kapasitelerdeki chiller uygulamalarında kondenser ve evaparotor olarak kullanılan lehimli ısı eşanjörleri, soğutma grubu içerisindeki ısı transferini ve evoparasyon sıcaklığını doğrudan etkilediğinden dolayı,kapasiteyi ve kompresörde harcanan gücü belirleyen en etkili elemanlardır.
Aynı plaka sayısında standart kaynaklı eşanjörler ve mikro plakalı ısı eşanjörlerini kıyasladığımız zaman, eşit kapasiteleri farklı evaporasyon sıcaklıklarında elde ettiğimizi gözlemlemekteyiz, bunun sebebi daha fazla ısı transferi ve düşük basınç kayıplarından kaynaklanmaktadır.
Soğutma gruplarında sıklıkla karşılaşılan sorunlardan bir tanesi tam kapasite çalışma durumlarında evaporasyon sıcaklıklarının 0 0C altına düşmesi ve eşanjörde donma yaparak çatlaklar oluşması böylelikle 2 devrenin birbirine karışması , kompresörlere su gitmesi gibi,soğutma suyunun yağlanması gibi ciddi sorunlar oluşabilir.
Mikro Plaka Kanal Dizaynı`nın Avantajları
1-Gelişmiş ısı transferi : Eşanjörlerdeki gelişmiş ısı transferi sayesinde,enerji tüketimi ve maliyetleri azaltır.
2- Yüksek mevsimsel performans faktörü : yüksek mevsimsel performans sayesinde ısı pompası kullanıcıları sistemin avantajlarından ve verimliliğinden uzun zaman sonra değilde çok kısa zamanda faydalanırlar.
3- Güçlü, hafif ve ince : Mikro kaynaklı eşanjörler daha güçlü yapısı daha ince görünümleri şaşırtıcı bir performansa sahipler.
4- Düşük karbonlu plaka alanı: Standart kaynaklı tip eşanjörlere göre - 40 daha düşük plaka alanına sahip olmakla birlikte daha küçük tutma hacmi ve daha düşük sğutucu akışkan şarjı gerektirdiğinden avantaj sağlar.
5- Dört ürün platformu: 3-150 kW kapasite aralığında kullanılan akışkan ve uygulama sınıflarına göre 4 farklı grupta 16 çeşit ürün ile her alandaki ısı transfer ihtiyaçlarını karşılayabilecek kapasitedeler .
6- Kaliteli ve Güçlü tasarım:Üretim sürecinde 10 farklı teste tabi tutulan mikro plakalı eşanjörler alternatif plakalı eşanjörlere göre sorunsuz bir çalışma performansı sağlar ve daha uzun ömürlüdür.
7- Kompakt tasarım : Dikkat çekecek derecede ince tasarımıyla ve düşük plaka alanına sahip olmasından dolayı,ısı pompalarının daha kompakt dizayna sahip olmasına olanak sağlar.
8- Yüksek çalışma basınçları: Kondenserlerde daha yüksek basınçlara olanak verdiğinden dolayı, yüksek C.O.P değerleri elde edilmesini ve 70 oC`ye kadar sıcak su elde edilebilmesine olanak sağlar.
Ekin Endüstriyel`in uzman ve çalışkan mühendis kadrosu ve Danfoss`un üretim kalitesinin birleşimi ile Yerli ısı pompası imalatçılarına ve genel olarak Türkiye pazarına sunulan Mikro plakalı ısı eşanjörleri, Kalitesi , devrim niteliğindeki tasarımı , performansı ve uygun fiyatları ile teknik ve ticari anlamda fayda sağlamaya devam edecektir.
Mak.Muh.Süleyman ELMA
Ekin Endüstriyel Isıtma Soğutma San Tic Ltd Şti.